Poesian kevään kirjat 2019

Poesian kevään uutuuksissa puhuttelevaa runoutta, esseitä maailman merten saarista ja kiellettyä Baudelaire-runoutta käsin kohopainettuna!


REETTA PEKKANENKärhi
Helmikuu 2019

JOUNI TEITTINENSydäntasku
Maaliskuu 2019

KRISTIAN BLOMBERGKaikessa hiljaisuudessa
Huhtikuu 2019

TIINA LEHIKOINENTerra Nova
Huhtikuu 2019

CHARLES BAUDELAIREKielletyt runot
Suom. Antti Nylén • Toukokuu 2019

JUDITH SCHALANSKYKaukaisten saarten atlas
Suom. Marko niemi • Toukokuu 2019

 


Reetta Pekkasen toinen runokokoelma Kärhi on teos kiinnittymisestä ja irtaantumisesta. Erillisyys ja yhteys saavat erilaisia ilmentymiä, joiden kokoluokka vaihtelee mikroskooppisesta tähtitieteelliseen.

Köynnöstyvä, kiteytyvä ja kiertoradoillaan kulkeva epäinhimillinen luonto tarjoaa kaikupinnan sille, mitä meissä tapahtuu. Kärhi on runoutta ihmisen kurottautumisesta syvälle itseen ja itsestä ulos.

Helmikuu 2019


Sydäntasku on eleginen runoteos lapsuudesta, sen jäljistä ja jäljettömyydestä. Siitä, miten jotakin on tapahtunut ja jäänyt sijoilleen, koteloitunut elämän virtaavaan kylkeen.

Sillä sellaista on lapsuus. Aina jo ohi ja silti, jossain, antaa odottaa. Joskus se jää kiertämään kuin koneistoon irronnut osa, karannut kotieläin, haaskalle palaava unettomuus. Tässä kuvassa joku seisoo kivellä ja laskee aaltoja, ei ole unohtanut vielä mitään. Seuraavassa ei ole enää ketään.

Teoksen läpi kulkee lapsen yksinäinen hahmo, ei kaiken keskellä vaan usein reunalla tai pohjalla: valokuvasta kysyvänä katseena, avuttomana, suvereenina, räkänokkana pihan laatikolla.

Jouni Teittinen kääntelee esikoisrunoissaan ihmiselämän isoja aiheita, muistojen hiipivää kirpeyttä, itsen etsintää ja lipeämistä. Mistä on tulossa, miksi on tulossa? Ja aina joku on piilossa, huutaa etsimään.

Maaliskuu 2019


Kiitetyn kirjailijan neljäs runoteos etenee uskaliain mutta varmoin askelin esseen ja runouden välimaastossa. Se ei ”kuvaa” eikä ”kerro” vaan elää.

Kaikessa hiljaisuudessa on runsas ja moninainen kokonaisuus, jonka arkkitehtuurissa lyyrinen energia ja syvällinen pohdinta hehkuvat rinnakkain. Se taiteilee ja haihattelee, etenee ja taantuu, muuntuu ja vakavoituu suurten ja pienten sanojen välisissä suhteissa.

Kaikessa hiljaisuudessa on kirjallisten muotojen ja ajatusten aarreaitta – pinnasta pohjaan pulppuavien pohdintojen mestariteos. Se on rakkausrunoutta maailmalle, jossa rakkaus on kuin onkin mahdollista.

Huhtikuu 2019


Terra Nova = lat. uusi maa = Auringon takana sijaitseva Maan kaltainen planeetta = amerikkalainen tv-sarja = unelma patriarkaatin jälkeisestä sivilisaatiosta.

Mitä on uusi? Entä miksi uutuuden lumon kääntöpuolena näyttäytyy usein totaalinen tuho?

Tiina Lehikoisen kuudes runokokoelma Terra Nova puntaroi sivilisaatiomme erilaisia utooppisia hankkeita ja luotaa länsimaisen kulttuurin murroskohtia löytöretkistä virtuaalivallankumoukseen.

Kuvitteellisen tieteisseikkailun sijaan runot puhuvat lihaisista ruumiista ja juurtumisesta.  Ja toivosta, sillä myös toisenlaiset maailmat ovat mahdollisia. Näiden maailmojen ajattelu tarjoaa meille mahdollisuuden olla radikaalisti uudenlaisia, uusia.

Terra Nova on itsenäinen rinnakkaisteos Lehikoisen vuonna 2016 ilmestyneelle, kiitetylle Multa-kokoelmalle.

Huhtikuu 2019


Suomentanut Antti Nylén

Pian sen jälkeen, kun Charles Baudelairen runokokoelma Les Fleurs du mal eli Pahan kukat oli ilmestynyt Pariisissa vuonna 1857, oikeus tuomitsi kuusi runoa painokieltoon Ranskassa; se piti niitä ”julkisen moraalin ja hyvien tapojen vastaisina”. Neljän vuoden kuluttua (1861) teos ilmestyi uudelleen, ilman kyseisiä tekstejä, mutta toisilla lisättynä. Nykyeditioihin ”kielletyt runot” ja muut kokoelman ulkopuolelle jääneet tekstit on usein sisällytetty liitteenä.

Kielletyt runot sisältää kyseiset runot Antti Nylénin suomeksi tulkitsemina ja Olli-Pekka Tennilän ja Nylénin kohopainokoneella irtoarkeille painamina, Elina Merenmiehen digipainetut kuvitukset omilla arkeillaan sekä cd-levyllä Samuli Kristian Saastamoisen suomennosten pohjalta tekemät ääniteokset. Alkutekstit on oheistettu kansioon erillisenä vihkona. Nylén on suunnitellut kansion ja vastaa sen toteutuksesta. Editio on 200 kappaletta.

Toukokuu 2019


Suomentanut Marko Niemi

Judith Schalanskyn Kaukaisten saarten atlas vie lukijansa 50 saarelle ympäri maailman.

Kaukaisten saarten atlas esittelee monenlaisia kulkijoita haaksirikkoutuneista tutkimusmatkailijoista paremman elämän tavoittelijoihin, vapautuneista orjista aarteenetsijöihin. Kaukokaipuun ja haaveilun alla hahmottuu myös vakavampia, paikoin jopa synkkiä pohjavireitä: eristäytyneen saaren matka paratiisista katastrofialueeksi voi olla yllättävän lyhyt.

Saksankielinen alkuteos Atlas der abgelegenen Inseln (Mare 2009) voitti vuoden kauneimman saksalaisen kirjan palkinnon. Kirjan englanninkielinen laitos Atlas of Remote Islands (Penguin 2010) keräsi osakseen lukuisia kiittäviä kritiikkejä maailman johtavissa sanomalehdissä.

Toukokuu 2019


Syksyltä siirtyneet

Edesmenneen mestarin jälkeen jääneet runot yksien kansien välissä.
Ilmestyy helmikuussa 2019.
Odotettu jatko-osa palkitulle kulttiteokselle.
Ilmestyy helmikuussa 2019.

MUISTA MYÖS POESIAVIHKOT!

Poesiavihkot-sarja julkaisee vuosittain viisi kunnianhimoista pienteosta. Tutustu vihkoihin osoitteessa poesia.fi/vihkot