Kalevi Jäntin palkinto Kaija Rantakarille

Kuva: Anni Porrasmäki

Kaija Rantakari on palkittu Kalevi Jäntin palkinnolla runokokoelmastaan Koko meren laajuus Kalevi Jäntin palkinto on suuruudeltaan 18000 euroa. Aiemmin tänä syksynä Koko meren laajuudelle myönnettiin Toisinkoinen-palkinnolla.

Rantakarin toinen kokoelma Koko meren laajuus on taidokkaasti virtaava runoelma rakkaudesta ja seksuaalisesta halusta. Rantakari tutkii hengittävien fragmenttien kautta runon muotoa ja säkeiden välistä tilaa, sitä, mitä ei sanota. Teoksen kieli ja metaforat ovat ajattomia: erotiikka ja aistivoimainen rakkaus vertautuvat meren liikkeeseen, rantoihin, vuorovesiin, aaltojen rytmiikkaan, jota säkeet ja säkeiden välit jäljentävät. Koko meren laajuus on tyylikkäästi hengittävä kokonaisuus jossa upean kielen kautta soivat ruumiillinen kaipuu, läheisyys ja halu, toisen kohtaaminen. “Olemme ikkunoita, emme peilejä”, kuten kokoelma viisaasti toteaa.

– Kalevi Jäntin palkintolautakunta

Kalevi Jäntin palkintolautakuntaan kuuluvat kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko (pj.), VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil.tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.