Ale!

Mir

Antti Salminen

Oletko kuullut varjobiosfääristä? Aavikkovernissasta? Entä väitteen, että V.I. Lenin olisi itse asiassa ollut sieni?

Antti Salmisen toinen romaani Mir purkaa esiin todistusaineiston, joka löytyi eräästä sienten kasvualustana käytetystä laatikosta. Puoliksi maatuneista dokumenteista raottuu maailmanselitys, jonka ytimessä käydään ikiaikaista, miltei huomaamatonta sotaa.

Salmisen palkittu ja kiitetty esikoisromaani Lomonosovin moottori saa nyt rinnalleen sisarteoksen, trilogian toisen osan, jonka poetiikka näyttäytyy vielä entistäkin omalakisempana suomalaisella proosakentällä. Salminen käyttää huomattavan paljon historiallisia tai muutoin faktuaalisia anekdootteja sekä ensyklopedista kehäviitteistöä luodakseen maailman, joka on samaan aikaan historiallinen, spekulatiivinen ja metaforisesti terävä.

Antti Salminen: Mir
226 sivua
Kuvitus: Johan L. Pii
Graafinen suunnittelu: Olli-Pekka Tennilä
Kovakantinen
ISBN 978-952-305-111-9
Luokitus: 84.2
Helmikuu 2019


Runeberg-palkinnon longlist 2019

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 2020

19,00 

Autoetnografisia luonnoksia Rööristä, todennäköisesti Remilian käsialaa

Ennen sotaa, kun meillä ei ollut omaa paikkaa, kun solut vielä nukkuivat: vakavien kepposten aika.

Erikoistuin ryöstämään sokerikuljetuksia.

Toveri jonka nimeä en voi mainita, hän on kuollut, keskittyi metsätyökoneisiin. Otolliset tilanteet iskuille olivat silloin, kun moto harvensi lähellä vanhoja suojeltuja metsäkaistaleita. Aamulla metsänpohjalla ei enää tikkua ristissä.

Talojen homehduttamiseen ei tarvita kuin vettä. Harjoittelemattakin monet onnistuvat sammumaan lattiakaivon päälle.

Antti Salmisen kirjailijakuva

Antti Salminen

Antti Salminen (s. 1983) on tamperelainen filosofi, runoilija, tietokirjailija, kirjallisuudentutkija sekä vieraileva professori Taideyliopistossa.

Arvosteluja

“Antti Salminen on jotakuinkin parasta, mitä suomalaiselle aikuisten kirjallisuudelle on tapahtunut minun elinaikanani.”
“Salmisen spekulatiivisessa fiktiossa erityisen ansiokasta on, että hän ei ota annettuna mitään meidän aikanamme totena pidettyä: totuus on energiajärjestelmälle alisteinen. Niinpä tieteen kirja on hänellä yhtä avoin kuin uuden ajan alussa 1600-luvulla tai muiden suurten mullistusten aattona.”
“Mir näyttää filosofisia välähdyksiä sienten maailmasta, johon monella meistä on kosketuspinta kadonnut. Tämän jälkeen näkee sienet uusin silmin. ”
“Tykkäsin maatumisteemasta, sienistä ja taisteluhirvistä.”
“Antti Salminen rikkoo romaanin perinteitä, tutkii huimia maailmoja ja kutsuu lukijansa luomaan tarinaa.”