Ale!

Ok, herra Field

Katharine Kilalea

Suomentanut Erkki Vainikkala

OK, herra Field havainnoi nautinnollisesti ja verkkaisesti elämää ja esineitä konserttipianistin silmin. Kertoja tavoittaa pidäteltyä ja ei-ilmeistä, katkosten lomasta jännittymäisillään olevia merkityksiä ja unenomaisena purkautuvaa tunnelmaa.

Havainnot ja mielikuvat virittyvät Le Corbusier-arkkitehtuurista, Kapin niemimaan maisemista, musiikin ja kuvataiteen kokemuksista, meren läheisyydestä, vuodenaikojen ja sään vaihteluista. Kerronnan kulussa suhde ihmisiin ja seuraksi jäävään koiraan outoutuu.

193 sivua
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Lankasidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-185-0
Luokitus: 84.2
Tammikuu 2022

15,00 

Silloin tällöin junan kulkiessa maan alla pimeissä tunneleissa vaunun katossa oleva tuuletusluukku avautui päästäen sisään lämmintä tuulenvirettä joka hetkeksi, jos suljin silmäni ja antauduin tuntemukselle, siirsi minut jonnekin muualle, johonkin kesäiseen.

Katharine Kilalea

Katharine Kilalea on Etelä-Afrikassa syntynyt ja varttunut kirjailija, jonka esikoisteos, runokokoelma One Eye’d Leigh, julkaistiin vuonna 2009. Ok, herra Field on hänen ensimmäinen proosateoksensa, joka on kerännyt kiitosta ympäri maailman.

Arvosteluja

“OK, herra Fieldin huumori on kriittistä ja kumouksellista. Se paljastaa fallisten ja maskuliinisten mielikuvien ja ideoiden sisältä feminiinisiä mahdollisuuksia.”
“Teksti on itsessään kauniisti eteenpäin soljuvaa, sellaisenaan luettavaa. Samalla kun sen nimihenkilö herra Field on ahdistava ja tylsä tyyppi, josta en oikeastaan haluaisi tietää enempää.”
“Romaani kommentoi taidetta, sitten myös havaittavissa olevaa todellisuutta ja samalla itseään nostaessaan kerta kerran jälkeen esiin taiteen suhteen todellisuuteen: onko väärää tapaa lukea taiteesta todellisuuden tulkintaa, vaikka taideteos kiistatta olisikin objekti siinä mitä kutsumme ”maailmaksi”: havaintojemme piirissä?”
“Kilalea has managed to create a perfectly poised, funny and mad book about chronic loneliness, the struggle to connect with other people, or even feeling estranged from oneself.”
“Both in its power to unsettle and its quest to establish a relationship to character that isn’t based on understanding, this is a strikingly original piece of writing.”