Ale!

Kaikessa hiljaisuudessa

Kristian Blomberg

Kiitetyn kirjailijan neljäs runoteos etenee uskaliain mutta varmoin askelin esseen ja runouden välimaastossa. Se ei “kuvaa” eikä “kerro” vaan elää.

Kaikessa hiljaisuudessa on runsas ja moninainen kokonaisuus, jonka arkkitehtuurissa lyyrinen energia ja syvällinen pohdinta hehkuvat rinnakkain. Se taiteilee ja haihattelee, etenee ja taantuu, muuntuu ja vakavoituu suurten ja pienten sanojen välisissä suhteissa.

Runoilija kohdistaa katseensa yksityiskohtiin, ja paljastaa niiden avulla maailman, joka on yhtä aikaa kaunis ja arvaamaton. Hänen runoutensa tarttuu varmalla mutta lempeällä otteella teos ihmisen ja eläimen, kuvittelun ja todellisuuden, kielen ja kirjallisuuden kaltaisiin itseisarvoihin ja uuttaa niistä esiin pieniä unohdettuja totuuksia, kadonneita ajatusjalokiviä.

Teoksen typografisesti taidokas kieli ja oivaltavat pienoisesseet tunnustavat ehtymätöntä uskoa kauneuteen ja sen tarkastelun antoisuuteen.

Kaikessa hiljaisuudessa on kirjallisten muotojen ja ajatusten aarreaitta – pinnasta pohjaan pulppuavien pohdintojen mestariteos. Se on rakkausrunoutta maailmalle, jossa rakkaus on kuin onkin mahdollista.

144 sivua
210 x 210 mm
Sidosasu: sidottu, kovakantinen
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Kristian Blomberg
ISBN 978-952-305-122-5 (sid.)
ISBN 978-952-305-123-2 (pdf)
Luokitus 82.2
Huhtikuu 2019

20,00 

Pilven ääret, hetkittäin

kiehuvat kuin ulkoreuna

ei haluaisi ottaa vastuuta

kehkeytyvästä hahmostaan

 


 

Odotin ystävääni Firenzessä ja kuuntelin hajamielisenä viereisen pöydän keskustelua, jossa kuulin jotain sellaista kuin pakkanen tappaa kanat tai sääret polveutuvat reisistä. Kunnes tajusin etten ymmärrä heidän kieltään. Nääntynyt tietoisuus yhdisteli äänteitä jonkin likimääräisyyden perusteella.

 

Kristian Blomberg

Kristian Blomberg (s. 1975) on palkittu jyväskyläläinen runoilija, Poesian perustajajäsen ja sen entinen kustannuspäällikkö. (lisää…)

Arvosteluja

“Isot filosofiset ajatuskulut toteutuvat tavu- ja äännetasolta alkaen, ja tarkkaavainen lukija huomaa tämän. Runo on yhtä aikaa orgaanista, aistittavaa ja älyllisesti perusteltua. Sellainen tekee vaikutuksen.”
“Lukemisen, luonnon ja Tetriksen ylistystä – runoilija Kristian Blomberg haluaa meidät lukemaan.”
“Mulle paras sekoilu on jotain äärimmilleen vietyä, kirkasta ajattelua. Sikäli esim. Pauliina Haasjoen Promessa ja Kristian Blombergin Kaikessa hiljaisuudessa ovat olleet ihan ylittämättömiä lukukokemuksia just nyt.”
“Teos ei ole kookas eikä erityisen pieni, vaan vieraudessaan ja kauneudessaan kunnioituksen ja kiitollisuuden arvoinen.”