Koko vuoden kirjat 2022

Runoutta hajoavasta ja repeilevästä maailmasta, esseitä menneestä
ja proosan katkoksiin kätkeytyviä mahdollisuuksia


KEVÄT

Juha Kulmala

RESET

Runoteos

RESET on kokemus hajoavasta ja repeilevästä maailmasta, lähikuvia ihmisistä ja systeemistä hallitsemattomien muutosten keskellä. RESET seuraa inhimillistä kummituseläintä läpi betonisen arkipäivän uutisotsikoiden, muistojen, rakkauksien ja menetysten, pitkin Aurajoen rantaa ja ylös jätevuoren huipulle, lintujen sinnikkyyteen.

RESET on jatkuva kapina. RESET kaivaa kaiken kulutetun ja roskan alta esiin sellaista kaunista, merkityksellistä ja ahdistavaakin, jonka säilyttäminen katastrofin yli on taiteen tehtävä. Kriisissä kieli on tärkein selvitymiskeino.

Kulmalan assosiaatiot jauhavat maailman tarinat absurdeihin alkutekijöihinsä. Jazzaavat säkeet liukuvat eteenpäin entistäkin tanssivampina ja elokuvamaisempina, runon röntgen näyttää yhä syvemmälle. RESET ei ole ristisanatehtävä. RESET on palkitun turkulaisen runoilijan kuudes kokoelma.


Katharine Kilalea
Ok, herra Field

Romaani
Suomentanut Erkki Vainikkala

OK, herra Field havainnoi nautinnollisesti ja verkkaisesti elämää ja esineitä konserttipianistin silmin. Kertoja tavoittaa pidäteltyä ja ei-ilmeistä, katkosten lomasta jännittymäisillään olevia merkityksiä ja unenomaisena purkautuvaa tunnelmaa.

Havainnot ja mielikuvat virittyvät Le Corbusier-arkkitehtuurista, Kapin niemimaan maisemista, musiikin ja kuvataiteen kokemuksista, meren läheisyydestä, vuodenaikojen ja sään vaihteluista. Kerronnan kulussa suhde ihmisiin ja seuraksi jäävään koiraan outoutuu.


Päivi Mehtonen
Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus

Tieto & essee

”Mitä muotoutuu tilalle, kun juoni ja psykologinen kehittely huuhdotaan kirjallisuuden tunnuspiirteistä? Minkälaisia tietoisuuksia rakentuu pelkän nykyhetken, pelkän välähtelyn, pelkän aavistelun varaan? Voivatko toisto tai välimerkit saada toimijuuden?”

Päivi Mehtosen tutkimus esittelee proosaan kätkeytyviä mahdollisuuksia. Niissä resonoi muun muassa anarkian, merkityksiä pohtivan filosofian ja – ehkä hieman yllättäen – myös pyhyyden ulottuvuuksia. Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus taustoittaa herkullisten sitaattien saattelemana Suomessa aiemmin tuntematonta sanataiteen traditiota, joka 1900-luvun alussa tuntui vaikuttavan kaikkeen mutta sittemmin unohtui.


MAALISKUU

Pauli Hautala
Katseen maanosat

Esikoisrunoteos

Pauli Hautalan esikoisrunokokoelma Katseen maanosat on riemastuttava, uusia näkökulmia esiin kutsuva teos, jossa limittyvät ensyklopedinen kollaasi ja aforistinen runous. Hautalan teos kiinnittää lukijan huomion maapallon pieniin olentoihin ja ilmiöihin ja helposti huomaamatta jääviin arkisiin hetkiin. Se kantaa mukanaan suuria luonnontieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia kaaria ja kysyy, millainen voisi olla kestävä tapa elää ja olla nykymaailmassa.

Katseen maanosat kyseenalaistaa, onko väistämätöntä tuntea avuttomuutta informaatiotulvan edessä. Millaisia syvyyksiä ja poeettisia oivalluksia luonnon ja ihmisten maailman kohtaamiseen syntyykään kun arvaamisen sijaan on mahdollista tietää.


Kesä, syksy 2022

ELOKUU

Petra Vallila
ehkä

Esikoisrunoteos

Petra Vallilan ehkä kirjoittaa työstä irtautuneen työn kieltä. Tarkkanäköinen esikoisteos muovaa runoutta yrityksessä olemisesta ja yrityskielen varaan rakentuvasta hiukan epävakaaksi horjahtaneesta katseesta. Siitä, miten loputtomiin abstrahoidun työn kehyksissä kaikki on näennäisen jaettua ja selvää, eikä sittenkään ole, koska kaikki voisi hyvin olla aivan toisin, ja onkin.

Yrityskielessä asiallisuuden ja eksaktiuden vaatimukset sekä myyvin mielikuvin haaveilu asettuvat jatkuvasti uudenlaisiin suhteisiin toistensa kanssa. Viestinnässä kieli kutsuu jotain tiettyä tapahtuvaksi, mutta miten käy jos yrityksen kieleltä riisutaan suunta? Käsitteellisyyttä ja kielirunoa tapaileva ehkä kokeilee erilaisia vapauksia.


Riikka Simpura
Painottomuus

Esikoisrunoteos

Riikka Simpuran esikoiskirja Painottomuus on runoteos, jossa valon ja pimeyden kategoriat murtuvat. Teoksen minimalistinen ilmaisu on avaraa ja merkitystä kannattelevaa. Painottomuus koostuu harvoista ja tarkoin valituista sanoista. Ne samanaikaisesti sekä hengittävät erillisyydessään, että muodostavat syvästi kytkeynyneen, omalakisen ja kehollisen todellisuuden, joka kutsuu lukijan lähelleen.


Mari Laaksonen
Degne

Runoteos

Ilmoitettu aiemmin kevään 2022 katalogissa

Degne on scifiä ja mytologiaa laskostava runokokoelma tajuntamme rajoista. Se on kuvaus yhden yön tapahtumista yhdessä tyhjässä talossa. Se on polyfoninen kokoelma kultin jälkeen jääneistä kirjoituksista ja päiväkirjamerkinnöistä. Se on sitä miten insomnia repii aukeamia sisäisen ja ulkoisen todellisuuden väliseen seinämään ja avaa lopulta oven uncanny valleyynDegne on konejumalatar, metafora ja sen hajoaminen.


Willy Kyrklund
Aigaion. Matka Tabasiin

Matkaesseitä

Ilmoitettu aiemmin syksyn 2021 katalogissa

Suomentanut Niko-Matti Ahti

Willy Kyrklundin elähdyttävät matkakertomukset johdattavat lukijansa Homeroksen viininvärisen meren karuille ja tuulisille saarille ja Ateenan kiireisille kaduille, Koraaniportin unohdetuille poluille ja Iranin Tabasiin. Suomessa syntyneen ruotsalaisen proosan mestarin tarinat ovat täynnä tietoa, huumoria, arkisia anekdootteja sekä välähdyksiä elämän ankarista totuuksista.


Alice Oswald
Muistomerkki

Runoteos

Suomentanut Tommi Nuopponen

”Tämä teos on käännös Iliaan ilmapiiristä, ei sen tarinasta”

Palkitun runoilijan Alice Oswaldin Muistomerkki on ”suullinen hautausmaa” Homeroksen kuulun Ilias-eepoksen kuolleille. Se siirtää huomion eepoksen suuresta kertomuksesta ja kohdentaa katseensa kuoleviin, heidän viimeisiin hetkiinsä, jotka näyttää vailla sentimentaalisuutta. Arkaainen tyyli yhtyy nykyrunon poljentoon ja piirtää esiin ajattomien tapahtumien näyttämön. Oswaldin tarkka ja oivaltava mukaelma tavoittaa alkuperäisen teoksen energian, menetyksen laulun, jossa kuoleman aallot lyövät aurinkoiselle rannalle yhä uudelleen ja uudelleen loputtomassa, vastaansanomattomassa rytmissä.


Anne Carson
Eros, katkeransuloinen

Esseeteos

Suomentaneet Tommi Nuopponen ja Aki Salmela

Eros, katkeransuloinen on juhlitun Anne Carsonin uran aloittava merkkiteos, jossa hän yhdistää syvän oppineisuutensa tinkimättömään kirjalliseen tyylitajuun. Lakonisen lyyrisesti teos tutkii eroksen käsitteen ilmestymistä antiikin kirjallisuuteen ja filosofiaan. Sapfon runous, kreikkalaisen kirjallisuuden kehittyminen, ja eroottisen katseen luonne; kaikki nämä nivoutuvat Carsonin kysymykseen: miksi eros on suloinen ja katkera?


POESIAVIHKOT

Poesiavihkot on syksyllä 2015 perustettu julkaisusarja, joka keskittyy kirjaa pienempiin kirjallisiin kokonaisuuksiin. Poesiavihkot-sarjassa julkaistaan niin runoutta, proosaa kuin esseitä, alkuperäisteoksia sekä käännöksiä. Poesiavihkot-tilaus kattaa aina kokonaisen vuosikerran vihkot ja oikeuttaa 20% alennukseen normaalihintaisista kirjoista Poesian verkkokaupassa.

Vihkoissa on fragmentin romanttisuutta, benjaminilaisen muistiinpanon kykyä säilyä tuoreena, avoimuutta. Tällainen muoto on erityisen tervetullut aikana, jolloin jopa runokokoelmat ovat niin paksuja, että yksittäiset runot ovat tukehtua.

Veli-Matti Huhta, Särö