Poesian julkaisut kevättalvella 2022

Runoutta hajoavasta ja repeilevästä maailmasta
sekä proosan katkoksiin kätkeytyviä mahdollisuuksia


TAMMIKUU 2022

Juha Kulmala

RESET

Runoteos

RESET on kokemus hajoavasta ja repeilevästä maailmasta, lähikuvia ihmisistä ja systeemistä hallitsemattomien muutosten keskellä. RESET seuraa inhimillistä kummituseläintä läpi betonisen arkipäivän uutisotsikoiden, muistojen, rakkauksien ja menetysten, pitkin Aurajoen rantaa ja ylös jätevuoren huipulle, lintujen sinnikkyyteen.

RESET on jatkuva kapina. RESET kaivaa kaiken kulutetun ja roskan alta esiin sellaista kaunista, merkityksellistä ja ahdistavaakin, jonka säilyttäminen katastrofin yli on taiteen tehtävä. Kriisissä kieli on tärkein selvitymiskeino.

Kulmalan assosiaatiot jauhavat maailman tarinat absurdeihin alkutekijöihinsä. Jazzaavat säkeet liukuvat eteenpäin entistäkin tanssivampina ja elokuvamaisempina, runon röntgen näyttää yhä syvemmälle. RESET ei ole ristisanatehtävä. RESET on palkitun turkulaisen runoilijan kuudes kokoelma.


Katharine Kilalea
Ok, herra Field

Romaani
Suomentanut Erkki Vainikkala

OK, herra Field havainnoi nautinnollisesti ja verkkaisesti elämää ja esineitä konserttipianistin silmin. Kertoja tavoittaa pidäteltyä ja ei-ilmeistä, katkosten lomasta jännittymäisillään olevia merkityksiä ja unenomaisena purkautuvaa tunnelmaa.

Havainnot ja mielikuvat virittyvät Le Corbusier-arkkitehtuurista, Kapin niemimaan maisemista, musiikin ja kuvataiteen kokemuksista, meren läheisyydestä, vuodenaikojen ja sään vaihteluista. Kerronnan kulussa suhde ihmisiin ja seuraksi jäävään koiraan outoutuu.


Päivi Mehtonen
Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus

Tieto & essee

”Mitä muotoutuu tilalle, kun juoni ja psykologinen kehittely huuhdotaan kirjallisuuden tunnuspiirteistä? Minkälaisia tietoisuuksia rakentuu pelkän nykyhetken, pelkän välähtelyn, pelkän aavistelun varaan? Voivatko toisto tai välimerkit saada toimijuuden?”

Päivi Mehtosen tutkimus esittelee proosaan kätkeytyviä mahdollisuuksia. Niissä resonoi muun muassa anarkian, merkityksiä pohtivan filosofian ja – ehkä hieman yllättäen – myös pyhyyden ulottuvuuksia. Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus taustoittaa herkullisten sitaattien saattelemana Suomessa aiemmin tuntematonta sanataiteen traditiota, joka 1900-luvun alussa tuntui vaikuttavan kaikkeen mutta sittemmin unohtui.


MAALISKUU 2022

Pauli Hautala
Katseen maanosat

Runoteos

Pauli Hautalan esikoisrunokokoelma Katseen maanosat on riemastuttava, uusia näkökulmia esiin kutsuva teos, jossa limittyvät ensyklopedinen kollaasi ja aforistinen runous. Hautalan teos kiinnittää lukijan huomion maapallon pieniin olentoihin ja ilmiöihin ja helposti huomaamatta jääviin arkisiin hetkiin. Se kantaa mukanaan suuria luonnontieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia kaaria ja kysyy, millainen voisi olla kestävä tapa elää ja olla nykymaailmassa.

Katseen maanosat kyseenalaistaa, onko väistämätöntä tuntea avuttomuutta informaatiotulvan edessä. Millaisia syvyyksiä ja poeettisia oivalluksia luonnon ja ihmisten maailman kohtaamiseen syntyykään kun arvaamisen sijaan on mahdollista tietää.


POESIAVIHKOT

Hope Mirrlees
#32 Pariisi

Runoteos
Suomentanut Paula Hotti

Hope Mirrleesin runoelma Pariisi (Paris: a poem, 1919) on villin typografinen ja fragmentaarinen rakkaudentunnustus maailmansodasta selvinneelle suurkaupungille.Runoelman ensipainoksen julkaisi Virginia ja Leonard Woolfin Hogarth Press – vain 175 kappaleen painoksena – kaksi vuotta ennen lajinsa merkkiteoksia T.S. Eliotin Waste Landia ja James Joycen Ulyssesta. Kriitikko Julia Briggs kuvaa Pariisia ”modernismin kadonneeksi mestariteokseksi”, joka on nostettu vasta vuosituhannen vaihteessa Mirrleesin kirjailijatovereiden Eliotin, Woolfin ja W.B. Yeatsin teosten rinnalle.