Ale!

Katseen maanosat

Pauli Hautala

Pauli Hautalan esikoisrunokokoelma Katseen maanosat on riemastuttava, uusia näkökulmia esiin kutsuva teos, jossa limittyvät ensyklopedinen kollaasi ja aforistinen runous. Hautalan teos kiinnittää lukijan huomion maapallon pieniin olentoihin ja ilmiöihin ja helposti huomaamatta jääviin arkisiin hetkiin. Se kantaa mukanaan suuria luonnontieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia kaaria ja kysyy, millainen voisi olla kestävä tapa elää ja olla nykymaailmassa.

Katseen maanosat kyseenalaistaa, onko väistämätöntä tuntea avuttomuutta informaatiotulvan edessä. Millaisia syvyyksiä ja poeettisia oivalluksia luonnon ja ihmisten maailman kohtaamiseen syntyykään kun arvaamisen sijaan on mahdollista tietää.

80 sivua
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
ISBN 978-952-305-187-4
Luokitus: 82.2
Maaliskuu 2022

20,00 

Tarhuri taittaa kuoriaisilta pelastuneiden ruusujen varret kuin lopetettavien eläinten niskat, tekee lasimaljakkoon asetelman, jonka symmetria ihastuttaa perhetuttuja loppukesän päivinä. Syksyn tullen alkaa lakastuminen ja muodon rikkoutuminen. Kukinnot valuvat kauemmas toisistaan repeytyvien kumpukerrospilvien tummentamassa ikkunahorisontissa.

Pauli Hautala

Pauli Hautala (s. 1984) on kokkolalainen suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori, jonka tekstejä on aiemmin julkaistu mm. Tuli & Savussa sekä Parnassossa ja jolle on myönnetty kunniamaininta J. H. Erkon kirjoituskilpailussa.

Arvosteluja

“Kokoelman punaisen langan muodostavat hetket, joissa ihminen ja luonto limittyvät. Luonnonlait ovat jatkuvasti läsnä ihmisruumiissa: elämme, hengitämme, syömme ja kuolemme. Sitä kautta olemme kaikki osa aineen ikuista kiertokulkua. ”
“täsmällistä, ehkä vähän vakavaa, mietityttävää runoutta”