Poesian kirjat keväällä 2021

Poesian kevät tuo lukijoilleen runoutta, kuvaa ja esseetä niin tuoreilta kuin kokeneilta tekijöiltä


Inger Christensen
alfabet

Suomentanut Oscar Rossi

Tanskalaisen Inger Christensenin tunnetuin kirjallinen teos alfabet (1981) järjestää maailmaa ja sen ilmiöitä aakkosittain: se sisältää miltei kaiken arkisten askareiden, alkuaineiden, eläinten, kasvien, luonnonilmiöiden, ympäristötuhon ja kylmän sodan ydintuhon pelon väliltä.


Pauli Tapio
Tyhjä, suuri ja öinen – Valituksia

Pauli Tapion toinen runoteos Tyhjä, suuri ja öinen asettaa lukijan tulevaisuuden kynnykselle. Mutta jos esimerkiksi ironian pelossa ei uskalla tarttua siihen, mikä on mahdollista, voi käydä niin, että lopulta vain lukusarjat kasvavat, ja se mikä alkoi leviämisen ja moninaisuuden juhlana päättyy pelkkään hajaannukseen.


Kaija Rantakari
Salit

Kaija Rantakarin kolmas runokokoelma kirjaa herkällä intuitiolla ja tarkkaavaisuudella liikettä katsojan ja taideteoksen välillä. Sen hiljainen mutta lumoavan ilmaisuvoimainen kieli onnistuu kuvaamaan niitä mikroliikahduksia, joita keskittynyt asian – muotokuvan, ihmisen, säätilan – äärellä oleminen aiheuttaa. ”Silmieni pienet sormet taittelemassa auki laskoksiasi”.


Satu Erra
Hetkenä minä

Satu Erran esikoisrunoteos Hetkenä minä on puheenvuoro epätäydellisyyden puolesta. Se tarkastelee vuorovaikutusta, identiteettejä sekä subjektiivisuutta ja kysyy, mikä minuudessa on pysyvää ja tunnistettavaa ja mikä taas muuttuvaa ja haihtuvaa.


Suvi Valli
Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja

Suvi Vallin Hallittua kaatumista käsittelee ruumiinkieltä, ruumiillisia kokemuksia, sukupuolirooleja ja kirjallisuutta asentojen kautta. Kullekin asennolle on omistettu teoksessa oma esseensä: mukana ovat mm. kyykky, pyllistys, pomppu, korviin nousevat hartiat ja pysty keskisormi.


Jyrki Heikkinen
Kopra-Trans

Kallaveden järviruo’olla ja musteella yhtä aikaa piirretty ja kirjoitettu teos on kuin veneilijän kokema pohjakosketus: aivan kuin joku tönäisisi rajan takaa, eikä kokija tiedä, mitä oikein tapahtuu.

Runoutta ja sarjakuvailmaisua omaperäisesti yhdistelevän Jyrki Heikkisen teos on samalla Pohjakosketus-trilogian toinen osa ja sisarteos aiemmin ilmestyneelle Hietasalolle.