Tyhjä, suuri ja öinen – Valituksia

Pauli Tapio

Pauli Tapion toinen runoteos Tyhjä, suuri ja öinen asettaa lukijan tulevaisuuden kynnykselle. Mutta jos esimerkiksi ironian pelossa ei uskalla tarttua siihen, mikä on mahdollista, voi käydä niin, että lopulta vain lukusarjat kasvavat, ja se mikä alkoi leviämisen ja moninaisuuden juhlana päättyy pelkkään hajaannukseen.

Kokoelman alaotsikko – Valituksia – on merkittävä. Nykyisyydessä on paljon ongelmia eikä toivon vaaliminen ole helppoa, koska helpot ratkaisut tapaavat vain luoda uusia ongelmia. Tyhjä, suuri ja öinen ottaa tämän haasteen tosissaan ja kerrostaa rauhallisesti raamatullisia alluusioita, loppusointuja, nykyisyyden tarkkaa havainnointia ja populaarikulttuurin sirpaleita. Tuloksena on niin syväterävä kuva inhimillisen kulttuurin mahdollisuuksista, ettei lukija voi olla vaikuttumatta: meidän pitää kohdata itsemme, ei luovuttaa.

Pauli Tapion esikoisteos Varpuset ja aika (Poesia 2017) voitti Helsingin Sanomain esikoiskirjapalkinnon ja Bridges of Struga -palkinnon.

80 sivua
Sidosasu: lankasidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-170-6
Luokitus: 82.2
2021

28,00 

YKSI: miten sitkeää elämä kaikessa.
Kaksi: miten tieto johtaa harhaan ja sen puute.
Kolme: miten kivi vangittiin ja leijona kaiverrettiin.
Neljä: miten havaittiin ja syötiin
ja tultiin siksi, mitä havaittiin ja syötiin –
täyteen aikaa ja mieltä,
ruumista ja luuloja,
ja muutosta, joka ei milloinkaan tapahtunut.

Pauli Tapio

Pauli Tapio (s. 1986) on Helsingissä asuva, Oulussa syntynyt kääntäjä, tohtoriopiskelija, kriitikko ja runouslehti Tuli&Savun entinen toimittaja. Hän on opiskellut kirjallisuutta ja venäjää. (lisää…)