Ale!

Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja

Suvi Valli

Hallittua kaatumista käsittelee ruumiinkieltä, ruumiillisia kokemuksia, sukupuolirooleja ja kirjallisuutta asentojen kautta. Kullekin asennolle on omistettu teoksessa oma esseensä: mukana ovat mm. kyykky, pyllistys, pomppu, korviin nousevat hartiat ja pysty keskisormi.

Kirjaimellisten, fyysisten asentojen ja henkilökohtaisten havaintojen lisäksi teoksessa pohdiskellaan kirjallisia asentoja, kuten Jänis istui maassa -laulun kyyhöttävää jänistä ja Thomas Mannin Taikavuori-romaanin ikuista lepoa.

200 sivua
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: lankasidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-172-0
Luokitus: 04

28,00 

Nyt joku tulee tähän vatsa edellä. Jotkut tulevat tilanteisiin aina vatsa edellä, he kulkevat kaikkialla kuin näyttelysaleissa, jotka on heitä varten pystytetty. Toisia taas on opetettu vetämään vatsa sisään. Miehestä erottuu lippalakki ja kevytuntuvatakki, sana ”työkyvyttömyyseläke” pölähtää soppatykin huurun sumentamaan pakkasilmaan. Maha pömpöttää, mutta miehelle se on pelastusrengas.

Ihmiset puhuvat suomea, venäjää ja ruotsia, Gigantin edessä mies on näkevinään romaninaisen hameen alla moottorisahan. Vastakkain: vatsakkain: mietin nappeja, Napoleonin aikaan maalla ja merellä käytyjä taisteluita, Kustaa III:n leiriä ja Katariina Suurta. Oliko kuninkaan leirissä soppatykkiä? Mitä suurta Katariinassa olikaan?

 

Suvi Valli

Suvi Valli (s. 1977) on jyväskyläläinen runoilija, esseisti ja kääntäjä. (lisää…)

Arvosteluja

“Valli [-- ] ei kuormita esseitään akateemisuudella. Ne pysyvät ennen muuta kaunokirjallisina olentoina. Se on lukijan ilo, koska Valli on mainio sanallistamaan älyllisiä probleemeja kirjallisesti mielenkiintoisella, oivalluksia herättävällä tavalla.”
“Vallin teos on kehollisessa semiotiikassaan radikaalia tavanomaisuuden kyseenalaistamista.”
“Vallin teos sisältää lukemattomia kohtia, joihin tekee mieli perustaa leiri pidemmäksi aikaa. Lukea lapiot silmissä, kääntää ja möyhentää.”