Ale!

Luonteita

V.S. Luoma-aho

Kuvitus Jaakko Pallasvuo

Luonteenpiirteet ovat jotain, mitä tunnistamme ympäriltämme ja joista peilaamme aina myös itseämme. Mutta mitä ihmisluonteelle tapahtuu, kun maailma ympärillämme muuttuu keskittymiskyvyttömäksi ja mahdottomaksi hallita?

V.S. Luoma-aho on koostanut vuosien varrella keräämistään havainnoista kokoelman ihmisluonteita ja niiden kuvauksia. Proosarunoilijan pettämättömällä vaistolla Luoma-aho uuttaa ihmisluonnosta vapauttavaa satiiria, joka tihkuu tekstikokoelman lauseista suoraan lukijansa nauruhermoon.

Luoma-ahon on kirjoittanut teoksensa antiikin Kreikassa eläneen Theofrastoksen Luonteita-teoksen ja sen suomennoksen (suom. Pentti Saarikoski) päälle. Lopputulos on samaan aikaan ajankohtainen ja ajaton. Teoksen tekstejä rytmittää, kommentoi ja täydentää maamme eturivin nykytaiteilijoihin kuuluvan Jaakko Pallasvuon kuvitus.

V.S. Luoma-aho: Luonteita
72 sivua
108 x 180 mm
Graafinen suunnittelu: Tuomas Kortteinen
Kuvitus: Jaakko Pallasvuo
Pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-105-8
Luokitus: 84.2
30.00€
Elokuu 2018

19,00 

Lataa pdf

ITARA

Itara varastaa näennäisesti immateriaalisen kopion elokuvasta, mutta ei esimerkiksi henkilöautoa, sillä henkilöautot edustavat planeettamme kannalta kestämätöntä kulutusta. Itara ei vahaa suksiaan tai suoriudu hiihtämään järvelle edes mitä kauneimman talviauringon paistaessa, koska pelkää hikikarpaloidensa putoamisen lisäävän samassa suhteessa hänen kuluttamansa ravinnon tarvetta. Jos itaralle tästä ihmetellen huomautetaan, tokaisee hän että kansallisia hyveitä nostalgisoivia liikuntamuotoja voi harrastaa myös grillijonossa, vaikkei omaa annosta ostaisikaan. Itara on sellainen, että kun hänen puolisonsa on hukannut kolikon, siirtää hän mausoleumin raskaat ovet ja vielä kivipaaden anastaakseen kolikot vainajan silmiltä.

V.S. Luoma-aho

V.S. Luoma-aho (s. 1984) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. Häneltä on aiemmin ilmestynyt neljä runokokoelmaa ja proosateos Luonteita (Poesia 2018). Luoma-aho on suomentanut amerikkalaisen Sam Pinkin teoksen Aion kloonata itseni ja tappaa kloonini ja syödä sen (Poesia 2013). (lisää…)

Arvosteluja

“Luoma-ahon teos tarjoaa mahdollisuuksia moneen lukutapaan – voi nauttia sen absurdeihin asentoihin venyvästä huumorista, jota metamorfoosia läpikäyvät ja monikasvoiset ihmisenraakileet kuvituksessa täydentävät. Kokoelman ulkoasua on syytä kehua; pieni taipuisa nide kimmeltää kuin simpukan helmiäinen ja heijastaa sisällön notkeutta, jota Jaakko Pallasvuon terävät piirrokset täydentävät.”
“V.S. Luoma-aho toi antiikin filosofin 30 luonnekuvaa nykyaikaan”