Poesian kirjat syksyllä 2021

Poesian syksyssä 2021 on tuoretta runoutta ja proosaa meiltä ja muualta sekä esseististä tietokirjallisuutta kirjallisuudesta.

Tutustu myös koko vuoden 2021 kirjakatalogiin (issuu.com)
ja vastajulkaistuihin kevään 2021 teoksiin!


RUNOUS

Kaarina Valoaalto: Äimän käki
Henrik Pathirane: olem
Anne Carson: Lyhyet luennot

PROOSA

Katharine Kilalea: Ok, herra Field

TIETOKIRJALLISUUS

Päivi Mehtonen: Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus


RUNOUS

Kaarina Valoaalto
Äimän käki

Postuumina julkaistava teos Äimän käki on kursailematon ylistys suomalaiselle maaseudulle. Trumpetin töräysten ohella pelloilla puhaltaa preerian tuuli ja pörräävät paarmat. Runoilijan rehevä ilmaisu tavoittaa luontevasti agraarikulttuurin eri kerrokset sekä autioituneiden seutujen melankolisen tyhjyyden. 


Henrik Pathirane
olem

Henrik Pathiranen ensimmäinen kirjamuotoinen teos olem etsiytyy kohtiin, joissa arkkitehtoninen tila ja persoonapronomit alkavat jäsentää maailmaa ja yksilöitä toisin.


Anne Carson
Lyhyet luennot

Omalaatuinen ja vaivattoman älyllinen teos koostuu luennoista, joita kuulemme ikään kuin unissamme tai uniemme lävitse.


PROOSA

Katharine Kilalea
Ok, herra Field

OK, herra Field havainnoi nautinnollisesti verkkaisesti elämää ja esineitä konserttipianistin silmin. Kertoja tavoittaa sekä pidäteltyä että ei-ilmeistä, katkosten lomasta jännittymäisillään olevia merkityksiä ja unenomaisena purkautuvaa tunnelmaa.


TIETOKIRJALLISUUS

Päivi Mehtonen
Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus

Päivi Mehtosen tutkimus esittelee Suomessa aiemmin tuntemattoman kirjallisen tradition. Teos taustoittaa, kuvailee ja esittelee herkullisin sitaatein sanataidetta, joka vaikutti abstraktin kuvataiteen rinnalla mutta unohtui.