Kirjailija Kaarina Valoaalto on kuollut

Kirjailija ja runoilija Kaarina Valoaalto kuoli perjantaina 26.3.2021 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Valoaalto syntyi Helsingissä 25.5.1948 ja eli viimeiset vuotensa Jyväskylän seutukunnassa. Hän ehti julkaista kaikkiaan yhdeksän runokokoelmaa ja yhdeksän proosateosta. 

Valoaallon kirjallinen tuotanto on aina ollut kieleltään omintakeista ja elävää. Hänen runoutensa ammentaa henkilökohtaisesta elämänpiiristä, mutta sille on ominaista myös ekspressiivinen revittely ja usein tietty räävittömyys. Säkeissä yleviksi ja herkiksi mielletyt asiat esiintyvät rinnan matalien ja rujojen kanssa. Jäykän oppineisuuden sijaan Valoaalto oli maasta ammentavan elämän puolestapuhuja.  

Kaarina Valoaalto työskenteli kirjallisen tuotantonsa parissa hellittämättä loppuun asti. Viimeisinä kuukausinaan hän sai valmiiksi kymmenennen runoteoksensa Äimän käki, jonka Poesia julkaisee postuumisti syksyllä 2021.


Lue myös

Kirjailija Mari Mörön muistokirjoitus Helsingin Sanomissa

Helsingin Sanomien kuolinuutinen

Keskisuomalaisen kuolinuutinen

Helsingin Sanomat: Banana Split -teoksen arvio (Harri Nordell)

kuva: Mercedes Alba 2008