Ale!

Ystävä

Jyri Vartiainen

“Sinä näytät tärähtäneeltä”, ystävä sanoo.

Matkoiltaan päähenkilöä tapaamaan tullut ystävä ottaa esille nauhurinsa. Hän tahtoo kuulla linnut. Puutarha ympärillä on tukahduttavan kuuma, ainoastaan vuorijalava kykenee säilyttämään rauhallisuutensa. Ystävykset noudattavat aikansa käytöstapoja, kunnes yltyvät kinastelemaan.

Jyri Vartiaisen toinen pienoisromaani on kirja erityislaatuisesta ystävyyssuhteesta. Kaupungintalon puutarhassa itsepintaisesti istuvien toverusten sisäinen maailma paljastuu lukijalle kiihkeiden yksinpuhelujen ja arvaamattomien dialogien muodossa.

Vartiainen tarkentaa huomionsa ystävyyden intiimiin ulottuvuuteen. Havainto liikkuu lapsuusajasta ja ihmissuhteiden ongelmakohdista ohikiitäviin ärsykkeisiin ja takaisin pyörryttävällä tavalla. Pitkälle edenneen leikin rytmi hakataan käyntiin yhä uudelleen; syntyy musiikkia.

120 s.
140 x 190 mm
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Marko Niemi
Sidosasu: sidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-081-5
ISBN 978-952-305-082-2 (PDF)
Luokitus: 84.2
Huhtikuu 2017


Savonia-ehdokas 2018

Toisinkoinen-ehdokas 2017

21,00 

Lataa pdf

– Minä en ikinä uskaltanut tuplata edes pieniä summia.

– Siksi minä pidän sinusta. Sinussa on perisynnin tuntu. Sinä olet koko ajan varuillasi niin kuin maailma voisi pyyhkäistä sinut pois hetkenä minä hyvänsä.

– Mutta mitä sinä teet? Mitä sinä teet, jos tuntuu siltä että makaa jo aallokossa, minä kysyn jälleen, riuhtaisen terävää nurmea kämmenelleni.

– Minä kylmetän itseni ja kuvittelen vuoret.

Jyri Vartiainen

Jyri Vartiainen (s. 1990) on Kuopiosta kotoisin oleva, Jyväskylässä asuva prosaisti. (lisää…)

Arvosteluja

“ Vartiaisen romaania voisikin ajatella sanoilla rakennetuksi elokuvallisuudeksi, jossa nyt-hetken näkymät ja havainnot rytmittyvät kohtauksiksi. Ne kirjautuvat sanoiksi kuin liikkuvan kameran kautta kuvattuna. Vaikutelma on hieno.”
“Ystävä jatkaa vahvasti samalla linjalla kuin esikoinen, tosin jos mahdollista, esteettiseltä linjaltaan entistä hioutuneempana kokonaisuutena.”
“Kieli pyrkii kaiken turhan pois pyyhkimiseen, kirkkauteen ja onnistuu siinä erinomaisesti”
“hyvin hallittu kokonaisuus, hitaasti avautuva erikoisuus, proosan ja runollisuuden lajisekoitus. ”