Ale!

Lomonosovin moottori

Antti Salminen

Novaja Zemljan syrjäseuduilla on tapahtunut jotain. Sen systemaattinen läpikäyminen voi paljastaa hupenevien luonnonvarojen ja sivilisaation väliltä salaisia yhteyksiä. Selvityksen syvetessä tieteellinen ja luonnonuskoinen maailma kohtaavat ja vaihtavat paikkaa. Uskomuksista tulee tosiasioita, tieteelliset tosiasiat paljastuvat uskomuksiksi. Lomonosovin moottori aiheuttaa tämän kaiken. Mutta mikä on Lomonosovin moottori? Ja miksi kaiken yllä väreilee vaikutelmia ihmiskunnan kohtalosta?

Antti Salmisen kokeellinen proosateos Lomonosovin moottori luotaa kirjallisten lajityyppien rajamaita ja rakentaa kiehtovan maailman risteyttäen steampunkia, muistiinpanoja, etnologiaa, alkemiaa ja ristiviitelogiikkaa.

240 sivua
176 x 250 mm
Ulkoasu: Olli-Pekka Tennilä
Sidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-004-4
ISBN 978-952-305-005-1 (pdf)
Luokitus 84.2
Ilmestynyt 30.5.2014
2. painos


Kalevi Jäntin palkinto 2014
Mahdollisen kirjallisuuden seuran palkinto 2015
Tähtivaeltaja-palkinto 2015

28,00 

Alueen koillisnurkassa kasvihuoneen hehku taistelee maiseman hämärtymistä vastaan. Jos sinulla on kiikarit, näet sikin sokin ponukäyttöisiä generaattoreita, puusta veistettyjä kärryjä, pieniä liitereitä ja nokeavia kamiinanpiippuja, vaihtelevalla menestyksellä kivettyjä tienpätkiä, höyryäviä komposteja ja paskariukuja, improvisoituja polkuja, vänkyräisiä mäntyjä ja niiden väliin jännitettyjä pyykkinaruja. Kilometrien päässä erottuvat väistyvässä valossa mustien myllyjen siluetit. Kuin ujot hirviöt ne yrittävät piiloutua maisemaan, ja siksi tahtomattaan hallitsevat sitä.

Aivan liian lähellä, kolmisen kilometriä myllyjen takana, sijaitsee Tunkio. Kuvasta puuttuvat homonculit, eläimet ja ihmiset. Peninkulman päässä rannikolla makaa kuulemma lentotukialus, joka on veistetty 280 000 jääkuutiosta. En ole käynyt katsomassa, ja miksipä suotta. Tekemistä kyllä riittää.

Määräävintä tässä paikassa on kuitenkin rannikkotuuli, joka kuorii matkaajan mukanaan tuoman sivilisaation kerros kerrokselta. Kohta jäljellä ovat vain silmät, jotka tuntevat viiman, ja suu, joka hengittää sitä. Olet tässä, jo muuttumassa toiseksi.

Antti Salmisen kirjailijakuva

Antti Salminen

Antti Salminen (s. 1983) on tamperelainen filosofi, runoilija, tietokirjailija, kirjallisuudentutkija sekä vieraileva professori Taideyliopistossa.

Arvosteluja

“Unikuvien rönsystö rehottaa kutkuttavan kummallisena”
“Lumoava kaunokirjallinen kokeilu”
“Tarkka, aistivoimainen ja kaikista aivosammioista yhtä estottomasti juova kieli on yhtä kauniisti sijoiltaan kuin aikakin.”
“Kauneinta, mitä jumala ei ole saanut aikaan”
“laajan perspektiivin proosarunoelma ja filosofinen näky”
“Moottori sysää toiseen ulottuvuuteen; se ei anna rauhaa. Etenkin öisin minun on ollut pakko syöksyä siihen. On mahdollista, että olen saanut järkeni takaisin Moottorin ansiosta.”