Auli Särkiö ja Jouni Teittinen Ylen Tanssiva Karhu -ehdokkaina

Poesian runoilijat Jouni Teittinen ja Auli Särkiö on valittu tämän vuoden Ylen Tanssiva Karhu -runouspalkinnon ehdokkaiksi. Muut ehdokkaat ovat Silja Kejonen, Matti Kangaskoski, Anna Elina Isoaro ja Rosanna Fellman.

Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto. Palkintosumma on 4 000 euroa.

Ehdokkaat esitellään Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösessä 28.5. klo 15.02 alkaen.

Palkinnon saaja kerrotaan Kulttuuriykkösessä torstaina 2.7.2020 klo 15:n jälkeen.

Raadissa olivat tänä vuonna mukana runoilija Susinukke Kosola (pj.), Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto.

Raadin perustelut alla.


Auli Särkiö: Vedenpeitto (Poesia)

Minimalistisista teoksista näkee heti, kuinka hienolla hiomapaperilla ne on käsitelty. Tämän jälki on hienoimmasta päästä. Auli Särkiön äärimmäisen pelkistetty, veden ääressä viipyilevä teos tuntuu jo itsessään olevan vastalause, kapinaa nopeita siirtymiä, informaatiotulvaa, runsaudesta sikiävää runsautta vastaan. Särkiön teos siirtyy unenomaisesti vesikuviensa välillä, ne ovat kuin aavistuksia, ehdotuksia valtavan vesimassan kokemiselle, joissa kielen puuttuvat kohdat on kitattu kiinni elävillä uudissanoilla.

Teittinen Jouni: Sydäntasku (Poesia)

Jouni Teittisen ansiokas esikoinen Sydäntasku sukeltaa muistoihin ja lapsuuteen, lapsuuden valmiuteen ottaa vastaan kaikki se, mikä sen myös päättää. Teittisen lähestyminen kuitenkin puhaltaa tuttuun ja turvalliseen kuvastoon, hiekkalaatikoihin ja perhelomarantoihin, täysin uutta elämää. Teoksen kieli on sympaattista ja jokapäiväistä, ja juuri tästä se saakin elinvoimansa. Teos onnistuu näyttämään esittelemiensä kuvien läpi sen syvyyden, joka kaikessa on, ja joka niin helposti jää huomaamatta.