Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto Tiina Lehikoiselle, Reetta Pekkaselle ja Antti Salmiselle

Tiina Lehikoisen Terra Nova, Reetta Pekkasen Kärhi sekä Antti Salmisen proosateos Mir on palkittu Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.

Muut palkitut olivat J.P. Laitinen, Terhi Rannela, Anna Elina Isoaro, Maria Laakso ja Johanna Rojola, Pirjo Tuominen, Jyrki Vainonen sekä Aino Louhi.

Alla palkintoraadin perustelut:

Tiina Lehikoinen: Terra Nova

Tiina Lehikoisen Terra Nova – kokoelman suuri liikuttaja on kysymys löytöretkeilystä. Terra Nova haluaa löytää uuden maan ja uudet asenteet. Ehtona tällaiselle näyttäytyy haltuunoton ja kolonisaation sijasta antautuminen täällä ololle ja äärellisyyden kokemukselle. Lehikoisen kokoelman mottona on lainaus Rainer Maria Rilkeltä ja teos onnistuukin omaperäisesti “rilkeläisessä” yrityksessään yhdistää kirja, kukkanen, taivas ja maa. Kokoelma on täysivoimainen kielellinen elämys, kuin muuttumista itseään. Niinpä Terra Novan voi sanoa olevan sen omin sanoin kuin pisaroiva ihme, joka hedelmöittää lukijalle uuden maan.

Reetta Pekkanen: Kärhi

Nimensä mukaisesti Reetta Pekkasen Kärhi kurkottelee tarttumapintaa todellisuuteen. Se on hätkähdyttävän kaunis ja mittakaavoiltaan monitasoinen kuvaus kasvamisesta, yhteenkietoutumisesta ja jopa tietoisuuden synnystä. Avaruuden pimeydessä jokin säpsähtää ja kaiken keskelle syttyy katse. Tätä ihmettä Kärhi tavoittelee tarkoilla säkeillä, jotka punovat kokoelmasta elävän kudelman. Kokonaisuudessaan teos on kuin yksi säkeistään, jonka mukaan avaruudesta ei niin vain lähdetäkään minnekään pois.

Antti Salminen: Mir

Antti Salminen on romaanissaan Mir luonut sananmukaisesti monikerroksisen, tyylillisesti ja kielellisesti rikkaan maailman, jossa Viipurin gnostilaisen sieniseuran jälkeenjääneiden dokumenttien ja mustan huumorin avulla leikitellään eri kirjallisuuden lajeilla kuvattaessa sienten ja kasvien välistä sotaa muistioineen, taistelukuvauksineen ja tiedusteluraportteineen. Lopputuloksena on hauska, filosofinen, runollinen, ällistyttävä fragmenteista rakentuva kokonaisuus.