Kalevi Jäntin palkinto Reetta Pekkaselle

Reetta Pekkanen • Kuva Toni Amengual

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto on myönnetty Reetta Pekkaselle runokokoelmastaan Kärhi (Poesia 2019). Raadin mukaan “Kärhen runous tarttuu tähän hetkeen ja kurottautuu samalla kohti ikuista.”

Pekkasen lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Juhani Karila ja Pontus Purokuru.

Palkinto on arvoltaan 18 000 euroa. Kalevi Jäntin säätiön palkintolautannassa toimivat puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.


Kärhen runous tarttuu tähän hetkeen ja kurottautuu samalla kohti ikuista. Luonto, ilmastonmuutos ja menetyksen suru ovat teemoja Pekkasen painavassa ja viisaassa kokoelmassa.

“Joku itkee lohduttomasti ylimmässä ikkunassa
Kaikki hänen kysymyksensä olivat yön aikana puhjenneet
Asiat kaukana ovat olemassa saman verran kuin asiat lähellä”


Jos lohtua on, se syntyy Kärhessä kaikkeuden kuvasta, elottoman ja elollisen yhtäaikaisesta läsnäolosta. Kieli pysyttäytyy välillä minimalistisena, välillä versoo orgaanisesti köynnöksen tavoin. Teoksen fragmentaariset, toisinaan kahta sivua yhdistävät runot muotoutuvat kasvun, riuhtaisun ja kääntymisen prosessissa. Kokoelmassa vuorottelevat ihmissuhteen etäisyys ja läheisyys, luopumisen ja kiinnittymisen kuvat. Runojen liike vuorottelee ylhäältä alas, sisäänpäin, planeetan ytimeen ja ulospäin, ajallisesti hetkelliseen, muuttuvaan ja pysyvään. Kokoelmaa voi lukea menetyksen kirjoituksena, ihmissuhteen tai elonkirjon katoamisen kuvauksena. Tähän mykkään maailmanhetkeen Pekkasen pohdittu, kaunis teos tuo armottoman valon, totuuden äänen, joskus hienovaraisen toivon.

Kalevi Jäntin palkintolautakunta


Kärhi