Antti Salmisen Mir Runeberg-palkintoehdokkaana

Antti Salminen. Kuva: Olli-Pekka Tennilä

Antti Salmisen proosateos, epäromaani Mir (Poesia 2019) on valittu kahdeksan Runeberg-palkintoehdokkaan joukkoon.

Raati perustelee ehdokkuutta seuraavasti:

Antti Salmisen (s. 1983) Mir on fiktiivinen dokumenttikokoelma, joka sijoittaa tieteellisen tyylin rohkeasti lyyriseen tekstimaisemaan. Asiakirjakielen, reportaasien ja päiväkirjamerkintöjen sirpaleista rakentuu postapokalyptisen, vahvasti omalakisen esteettisen biosfäärin kuvaus. Ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta kuvataan
fantastisen mykologisen maailmanselityksen kautta. Teos yhdistää jännittävästi, ansiokkaasti ja lukijaa aktivoivasti filosofisen ja humoristisen lähestymistavan. Mir on Lomonosovin moottorin avaaman trilogian itsenäinen jatko-osa.

Valitsijaraatiin kuuluivat tänä vuonna kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs. Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen ja FT, kirjallisuudentutkija Veli-Matti Pynttäri. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2020.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Vuonna 1986 perustettu palkinto on 10 000 euron arvoinen.