Olli-Pekka Tennilän Ontto harmaa PN-kirjallisuuspalkintoehdokas

Olli-Pekka Tennilän runoteos Ontto harmaa (Poesia 2016) on Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas vuodelle 2018.

Kuva: Olli-Pekka Tennilä

Raati perustelee valintaansa seuraavasti:

Tärkeilemättömyydessään ja maanläheisyydessään Ontto harmaa on ennen kaikkea mitä elävintä runoutta, omavaloinen teos, jonka lehdillä pohdiskelu, mielikuvitus ja konkreettiset havainnot kohtaavat kielessä muodostaen harvinaislaatuisen ehyen ja orgaanisen kokonaisuuden.

Ajattomana ja kirkkaana runoteoksena Ontto harmaa puhuttelee lukijaansa yhä uusin tavoin. Se osoittaa vastustamattomasti, kuinka syvyys on löydettävissä läheltä, pienestä ja yksinkertaisesta – ja kuinka marginaaliin mahtuu kaikki tarvittava, ja enemmän.

Lue perustelut kokonaisuudessaan täältä!

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa), ja se jaetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa Oslon oopperatalossa 30. lokakuuta. Kirjallisuuspalkintoehdokkaita on kokonaisuudessaan kolmetoista. Toinen Suomen ehdokas on Susanne Ringnell teoksellaan God morgon (Förlagdet 2017).