Ale!

Ontto harmaa

Olli-Pekka Tennilä

Olioita ja maailmoita havaintokynnyksellä. Elävän monimuotoisuus ja yhteismitattomuus alkaa paljastua.

Olli-Pekka Tennilän kolmas kirja Ontto harmaa koskee kaikkea sitä, minkä melkein huomaamme. Outoa esseistiikkaa kohti kurkottava kokoelma piirtää esiin loputtoman rikkonaisen tiedon ja kokemuksen saariston täynnä katkoksia.

Tennilän aiempien kirjojen tavoin teoksen kielen ytimessä on toden monimielinen leikki, jossa ajattelun perustava sumeus kääntyy havainnon tarkkuudeksi ja havainnon perustava sumeus ajatuksen kirkkaudeksi.

Ontto Harmaa -kirjan on painanut runoilija itse Heidelbergin kohopainokoneella ja sen rivit on kuumaladottu yhdessä Raisa Marjamäen kanssa. Sitomisesta vastaa Saarijärven Offset.

 

96 sivua
125 x 176 mm
Ulkoasu: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Sidottu
ISBN 978-952-305-056-3
Luokitus 82.2
Ilmestynyt 2016


Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas 2018

18,00 

Olli-Pekka Tennilä

Olli-Pekka Tennilä (s. 1980) on jyväskyläläinen runoilija. (lisää…)

Arvosteluja

“Tennilä on tilankäytön mestari. Runot ovat täynnä merkitystä ilman, että säkeet tuntuisivat täyteen ahdetuilta. Päinvastoin ne ovat vapautuneita ja rentoja, sellaisia kuin tyylinsä löytäneellä kirjoittajalla yleensä on.”
“Kokoelman ilmaisu on yhtä aikaa viiltävän analyyttista ja herkullisen epätarkkaa. Teoksen jokainen yksittäinen tekstisirpale synnyttää kirjan sivulle ainutkertaisen, omien hetkellisten sääntöjensä varassa operoivan kielellisen mikrouniversuminsa (...) ilmaisu on yhtäältä suoraviivaista ja helppolukuista, mutta samalla suorastaan pursuaa kerroksia ja kielellistä elinvoimaa. Pelkän suorittavan läpilukemisen sijaan Tennilän teksteissä on palkitsevaa viipyillä, siirtyä omassa tahdissaan sivulta seuraavalle – tai edelliselle. Ontto harmaa on tekijänsä tähänastisen tuotannon korkein veisu, vaikka kovassa seurassa tästä tittelistä kilpaileekin. ”
“Kielen luonteen ja luonnottomuuden havainnoijana kiintoisa ja kutsuva kirja”
“Olli-Pekka Tennilä jatkaa uraansa omaperäisellä ja tinkimättömällä linjallaan. (...) Onton harmaan ja muiden Tennilän kokoelmien fragmentaarinen muoto pyrkii kuitenkin rikkomaan kielen ja maailman välistä rajaa, astumaan sitä kohden, missä emme vielä tiedä, mitä ajattelemme tai mitä kieli meissä panee ajattelemaan.”
“Ontto harmaa paljastaa yhden runoilijasukupolven arkkitekstin, lajimallin, jonka säännöt ovat näkyneet eri versioin jo kauan monen eri tekijän teoksissa, olkoonkin, että itse arkkiteksti tulee täysipainoisesti julki hetkeä myöhemmin. (...) On ilo lukea säkeitä, joissa ei ole mitään pakotettua, ei mitään mikä vaatisi lukijalta muuta kuin suostumista runouden riemuun. (...) Ontto harmaa on orgaaninen kokonaisuus, muurahaispesä, jossa jokainen osa äänteelliseltä tasolta filosofisiin ideoihin saakka on mietitty ja valmis. Eittämättä yksi viime vuosien hienoimmista suomeksi julkaistuista teoksista!”