Poesian syksy 2014

Proosallisemman kevään jälkeen Poesia tekee syksyllä vahvan paluun runouden äärelle julkaisemalla neljä kotimaista runoteosta ja suomalais-saksalaisen runoantologian. Lisäksi juhlitaan Marguerite Durasin 100-vuotisjuhlavuotta.

Reetta Pekkasen esikoiskokoelma Pieniä kovia nuppuja havainnoi aikaamme väistämättömällä tarkkuudella. Tiiviissä runoissa inhimillisen yhteyden löytyminen mahdollistaa ympäröivän todellisuuden kohtaamisen rohkeammin ja toiveikkaammin, vaikka tulevaisuus näyttäytyisikin ”loppuna jollekin mitä emme aloittaneet”.

Pieniä, tarkkoja havaintoja tekee myös Raisa Marjamäen Ei kenenkään laituri. Kokonaan ilman tietokoneita tehty teos etsii omaehtoisen olemisen ja tekemisen mahdollisuuksia. Mikael Bryggerin Tuuliatlas on saanut innoituksensa tuulen nopeutta kuvaavasta boforiasteikosta. Juhana Vähäsen Nymfaion-trilogia kuvaa maailmaa, joka on samanaikaisesti hauska ja hirvittävä, koskettava ja kiehtova.

Saksalais-suomalainen runoantologia VERSschmuggel. SäkeenVERSoja tarjoilee Berliinin runofestivaaleilla kesällä 2013 pidetyn käännöstyöpajan hedelmiä. Kaksikielinen teos sisältää runoja kuudelta saksalaiselta ja kuudelta suomalaiselta runoilijalta, jotka käänsivät toistensa runoja.

Ranskalainen kirjailija Marguerite Duras viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuotta, ja sen kunniaksi Poesia julkaisee haastattelukirjan Nimetön intohimo, jossa Duras kertoo poikkeuksellisen avoimesti elämästään ja työstään. Teoksen on suomentanut Aura Sevón.

Kuulasta kirjasyksyä!

Poesian kirjat syksyllä 2014 »