Itsekseen muuttuva ja Kronologi Einari Vuorela -ehdokkaiksi

Kristian Blombergin runoteos itsekseen muuttuva ja V.S. Luoma-ahon Kronologi on valittu Einari Vuorela -palkintoehdokkaiksi.

Tunnustusta tavoittelevat myös Vesa Haapala & Markus Pyörälä teoksella Kuka ampui Ötzin?, Pauliina Haasjoki teoksella Hiukset sekä Silja Järventausta teoksella Hyvän yön puisto.

Palkintoa tavoittelevan jyväskyläläisen Blombergin Itsekseen muuttuva (Poesia 2012) luotaa taltioinnin välineitä ja historiaa. Miten maisema tai äänimaailma muuttuu, kun se jäljennetään? Välillä kokoelma valitsijalautakunnan mukaan vieraannuttaa maisemasta, muistuttaa että olemme keinojen armoilla, välillä taas luodaan runokuvaa aivan kuin ennen vanhaan. Valitsijalautakunnan arvion mukaan näin syntyy kiehtova ja taitava havaintojen ja anekdoottien kooste, joka kertoo niin geometrisistä kuvioista kuin jäljentämisen tekniikoista mutta joka ei kaihda kiertotarinaakaan. Valitsijalutakunta kiittää Blombergin kirjaa myös siitä, että se on ulkoisesti hieno esine, jota on hyvä pitää kädessä.

Jyväskyläläisen V. S. Luoma-ahon Kronologi-teos (Poesia 2013) tekee palkintoraadin mukaan kotimaisen runouden kentässä omintakeisen avauksen genrefiktioon. Tieteiskirjallinen viritys tuottaa visionääristä kuvastoa, mutta se myös lataa teoksen avoimen ja aukkoisen rakenteen täyteen merkitystä: näky romahduksen jälkeisestä maailmasta on esitettävissä vain viitteellisinä muistiinpanoina ja kertomuksen jälkinä. Kronologi asuu suurenmoisia raunioita.

Vuonna 1997 Keuruun kaupungin perustaman ja nyt kuudennen kerran jaettavan Einari Vuorela –runopalkinnon saaja selviää sunnuntaina 21. syyskuuta kello 13 Keuruulla pidettävässä Korpirastas-juhlassa. Palkinto annetaan kirjailijalle ansiokkaasta suomenkielisestä runoteoksesta. Palkintosumma on 8 500 euroa. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii kirjailija, kriitikko Jukka Koskelainen ja jäseninä kirjailija Hannele Huovi ja kriitikko Juha-Pekka Kilpiö. Palkinnon suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.