Runon tuntu

Siru Kainulainen

Siru Kainulainen

Runon tuntu avaa 2000-luvun runouden moninaisuutta lukemisen näkökulmasta. Aineistona on käytetty pääasiassa nykyrunoja mutta myös vanhempaa suomalaista lyriikkaa. Keskeisenä aiheena on runojen rytmi, joka havainnollistaa runon ilmaisun ja lukemisen aistimellista vuorovaikutusta.

Runot lähestyvät lukijoitaan ja liikuttavat monin tavoin, vetävät puoleensa ja työntävät luotaan, lähentävät ja loitontavat, tarttuvat ja hellittävät otettaan. Rytmi tarttuu ja tartuttaa: se on runon toimintaa, joka ulottuu lukijaan asti. Miltä ja miten runo tuntuu on siksi kysymys, joka kannattaa esittää.

Kirja on suunnattu kaikille runouden lukemisesta kiinnostuneille ja sopii erinomaisesti myös niille, jotka kummastelevat tai karttelevat runoutta vaikka muuten lukevatkin kaunokirjallisuutta.

 

147 sivua
148 x 210 mm
Kansi: Panu Hämeenaho
Taitto: Marko Niemi
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-041-9
Luokitus 86
Elokuu 2016

25,00 

Siru Kainulainen

Siru Kainulainen on runouden tutkimukseen suuntautunut kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa. Hänen väitöskirjansa Kun sanat eivät riitä (2011) käsitteli rytmiä Eila Kivikk’ahon runoudessa. (lisää…)

Arvosteluja

“Runouden tuntu on erinomainen perusteos ammattilukijalle, mutta se voi selkeytensä ja yleiskielisyytensä ansiosta olla hyvä johdatus myös sellaiselle harrastajalle, joka on altis kastamaan varpaansa runon virtaan pintakuohuja syvemmältä.”