Ale!

Varjoja, usvaa

Taneli Viljanen

Varjoja, usvaa on lajirajoja kunnioittamaton esseeteos, joka hyödyntää niin runon, fiktion kuin aforismin keinoja. Se on poliittinen kannanotto sukupuolen moninaisuuden puolesta ja samaan aikaan omalakinen, muodoltaan poikkeuksellinen taideteos. Kirja kysyy ajattelun, ilmaisun ja identiteettien rajoja sekä etsii uudenlaisia olemisen mahdollisuuksia. Se ”kurkottaa kohti jotain näkymätöntä, jotain kosketuksen ulottumattomissa olevaa”.

Taneli Viljanen: Varjoja, usvaa
141 sivua
140 x 190 mm
Kansi: Tiina Lehikoinen
Taitto: Miika Immonen
Sidosasu: sidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-161-4
Luokitus: 99.1 / 32.3 / 04

20,00 

Olisin mieluummin aave kuin kyborgi,

mieluummin kyborgi kuin jumalatar,

mieluummin jumalatar kuin jumala,

mieluummin jumala kuin etruskipäästäinen,

mieluummin etruskipäästäinen kuin mies.

 

Tietysti on epäselvää, kuinka pitkälle tämä on asia,
josta kysytään mielipidettäni.

Taneli Viljanen

Taneli Viljanen (s. 1982) on muunsukupuolinen kirjailija ja äänitaiteilija. Hän on julkaissut useita eri lajeja ja lajien välisiä tiloja edustavia kaunokirjallisia teoksia. Lisäksi hän on julkaissut kokeellisia musiikkijulkaisuja, tehnyt kirjallisuuden, ääni- ja esitystaiteen rajoilla liikkuvia esityksiä ja ollut mukana poikkitaiteellisissa ja kirjallisissa yhteistyöprojekteissa. Viljanen on syntynyt Rovaniemellä ja asuu Helsingissä.

Arvosteluja

“Teos sai alkuun vain vähän huomiota, mutta aiheesta kiinnostuneet tiedostivat sen olleen klassikko jo syntyessään.”
“Viljasen essee on vaikea ja tärkeä, ja tuntuu lahjalta. Se kiinnittyy maailmaan ja on irti maailmasta tavalla, joka särkee ja liikuttaa. Kieltäytymällä varmuuksista se avaa lukijalle huimaavan määrän tulkinnallisia tiloja ja mahdollisuuksia.”
“Kirjallisena työnä Varjoja, usvaa toimii sisältönsä lisäksi myös muodon pioneerina, ja tuntuu raikkaalta tuulahdukselta ummehtuneelta tuoksuvan suomalaisen esseismin kentällä.”
“Varjoja, usvaa on moninainen teos, jossa on lukemattomia kohtia, joita haluaisin siteerata. Viljanen osaa kirjoittaa, hänellä on rytmin & retoriikan tajua ja hänen kielensä on elävää.”
“Teos livahtaa lajityypistä toiseen, sanomisesta sanomatta jättämiseen, manifesteista tyhjään tilaan. Se kadottaa itsensä ja löytää takaisin; kohoilee ja kulkee suvereenisti huoneissa ja käytävissä. Varjoja, usvaa ei redusoidu kategorioihin, se vaatii tulla koetuksi lukevien ruumiiden kautta.”
“Varjoja, usvaa herättää niin valtavasti ajatuksia, että olen jo etukäteen hengästynyt, kun pohdin, miten tätä kirjaa lähestyisin ja ennen kaikkea, miten tekisin sille parhaiten oikeutta. Sillä. Kyllä. Kyseessä on yksi tämän kirjasyksyn tärkeimmistä teoksista. ”
“Genrehybridi Varjoja, usvaa etsii uusia kirjallisia muotoja, joiden avulla ilmaista ja käsitellä sukupuolen monimutkaisuutta ja moninaisuutta. Se on tärkeä avaus, jossa yhdistyy poliittinen manifesti, runous ja esseistiikka. Tällaista on Suomessa odotettu pitkään.”