Ale!

Kadotettujen katalogi

Judith Schalansky

Käännös Suvi Valli

Judith Schalanskyn Kadotettujen katalogi (alkup. Verzeichnis einiger Verluste) käsittelee maapallolta kadonneita asioita. Se on kirja tyhjän tilan vetovoimasta, fragmentin
täydellisyydestä, kadotetun läsnäolosta – ja kerronnan ikuisesta mahdollisuudesta.

Esseen ja fiktion välimaastossa liikkuva teos koostuu kahdestatoista luvusta, joista kukin on omistettu yksittäiselle kadonneelle. Menetettyjen listalle kuuluvat muun muassa sukupuuttoon kuollut kaspiantiikeri, uponnut Tuanakin saari, kadonneet Sapfon runot ja Murnaun mykkäelokuva. Teoksessa kuvataan häviämistä ja menetyksiä eri muodoissaan, muistamista ja unohtamista, tuhovoimaa ja säilytysviettiä. 

Olennainen käsite on raunio, utooppinen paikka, jossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat. Raunio on myös eräänlainen kirjallisuuden metafora, tila, jossa kuolleet puhuvat ja ajallisuuden rajat kumoutuvat.

252 sivua
ISBN 978-952-305-217-8
luokka 80.2
Kansi: Judith Schalansky/Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Kristian Blomberg
Koko: 120x200mm
Pehmeäkantinen, sidottu
huhtikuu 2024

25,00 

Jos ihmissuku itsessään halutaan ymmärtää Jumalan maailmaa arkistoivaksi elimeksi joka vaalii maailmankaikkeuden tietoisuutta, kuten joskus on ehdotettu, niin kirjoitettujen ja julkaistujen kirjojen myriadit näyttäytyvät silloin yrityksinä täyttää tuo hyödytön velvollisuus ja vangita ilmiöiden loputtomuus oman lopullisuutensa sisään – lukuun ottamatta tietenkin Jumalan itsensä tai hänen lukemattomien emanaatioittensa teoksia.

Judith Schalansky

 

Judith Schalansky (s. 1980 Greifswaldissa, DDR:ssä) on palkittu saksalainen kirjailija ja graafinen suunnittelija, jonka teoksia on käännetty yli 20 kielelle. Häneltä on suomennettu aiemmin romaani Kirahvin kaula (Tammi 2013, suom. Ilona Nykyri) sekä valtavan suosion saanut Kaukaisten saarten atlas (Poesia 2020, suom. Marko Niemi). Schalansky työskentelee vapaana kirjailijana ja kirjasuunnittelijana Berliinissä ja toimittaa Matthes uns Seiz – kustantamon arvostettua luontoaiheista Naturkunden-kirjasarjaa.