Ale!

Etsitkö töitä?

Juhani Haukka, Lauri Antti Mattila

Etsitkö töitä? on kirjamuotoinen dokumentti työstä, perinnöstä, nautinnosta ja pyhästä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Millaista työtä sinä tekisit, jos voisit tehdä mitä tahansa? Etsitkö töitä? -projektissa ihmiset saivat hakea itse ehdottamaansa ja suunnittelemaansa työtä. Kirjallinen teos perustuu 2574 työhakemukseen, joista aukeaa laaja ja puhutteleva näköala suomalaisen nyky-yhteiskuntaan ja sen työelämään.

Hakemuksista toimitettu kirja avaa lukijalle mahdollisten töiden moninaisuutta sekä piirtää kuvan maailmasta ja työelämästä, jollaisen nämä työt tekisivät.

Ensyklopedisesti hakusanoittain jaoteltujen työehdotusten lisäksi kirja kertoo siitä, mikä hakijoille on merkityksellistä: heidän haluistaan, nautinnoistaan, toiveistaan, ajatuksista ja kokemuksista työelämästä, ajatuksista työelämän tulevaisuudesta ja suhteesta työn perintöön.

480 sivua
150 x 200 mm
Lankasidottu, kovakantinen
Graafinen suunnittelu: Pauliina Nykänen
ISBN 978-952-305-191-1
Luokitus 36.13

29,00 

Millaista on kaunis työ?

1923 Parantavaa, iloa lisäävää, sulavaa, hengittävää. Merkityksellistä.

1925 Kaunis työ on merkityksellistä jollekin muulle kuin kapitalismille. Tekijälleen, yhteisölle, vastaanottajalle. Kaunis työ sopii tekijälleen, siihen liittyy vahvasti ajatus vapaaehtoisuudesta eikä pelkästä selviämisestä.

2091 Niin kuin orvokki. Tasapainoista, tarkkaa ja myös tekohetkellä uomaansa löytävää.

2098 Kaunis työ on sellaista, joka toisinaan pysäyttää. Se voi pysäyttää joko tekijänsä tai jonkun, joka saa nauttia tehdystä työstä. Minulle kauneus on toki esteettisiä asioita ja sielunruokaa, mutta myös pieniä ja suuria elämyksiä, jotka inspiroivat tai saavat havahtumaan johonkin olemassaolevaan. Esimerkiksi taidokas porkkanakakku on tällainen, ja sen tekijä on tehnyt kaunista työtä.

2110 Kaunis työ jättää jälkeensä sekä ekologista että sosiaalista hyvinvointia.

2115 Kaunis työ voisi olla harmonista soljuvaa työtä, jota tekee ihminen, joka on motivoitunut juuri siihen tehtävään ja nauttii sen tekemisestä.

2118 Kaunis työ on ajatuksella ja sydämellä tehtyä, luontoa arvostavaa ja ihmistä tai muita olentoja uudistavaa, tasapainottavaa tai tukevaa. Kaunis, tekemisen arvoinen työ, tukee tavalla tai toisella kestävää hyvinvointia, joka menee kestävää kehitystä, fossiiliriippuvaista yhteiskuntaa ja rahanhippusten pelonsekaista keräilyä syvemmälle.

Juhani Haukka

Juhani Haukka

Juhani Haukka (s. 1978, Tampere) on Helsingissä asuva ATK-ohjelmoijan ja pankkityöstä vanhustyöhön ja muistisairauksiin
vaihtaneen erikoislähihoitajan lapsi, elokuvataiteilija ja talonmies.

Lauri Antti Mattila, taitelija. Kuva: Visa Knuuttila

Lauri Antti Mattila

Lauri Antti Mattila (s. 1988, Rusutjärvi) on Helsingissä asuva luomuviljelijän ja sosiaalityöntekijä-psykoterapeutin lapsi, esitystaiteilija, teatteriohjaaja, laulaja-laulunkirjoittaja, kuraattori ja isä.

Arvosteluja

“Taiteilijoilla on vakava tarkoitus. Heidän mukaansa pyrkimys on kyseenalaistaa työn käsite ja irrottaa se markkinatalouden vallitsevasta hyötylogiikasta, joka tuhoaa ympäristöä ja aiheuttaa ihmisille kärsimystä.”