Poesialaiset ja Runokuu 2021
19.8.–24.8.2021

 

Runokuu 2021 saapuu jälleen, livenä ja striimissä!

Runokuu-kirjallisuusfestivaali järjestetään 19.8.-24.8.2021 rajatuilla 25 hengen yleisömäärillä keskustakirjasto Oodissa ja Suvilahden Tiivistämöllä teemalla Metsä. Tutustu Runokuun koko ohjelmaan ja lue lisätietoja Runokuun nettisivustolta. Varaa lippusi ja paikkasi ajoissa!

Huomioithan, että lippujono vapautetaan iltaklubeilla puoli tuntia alkamisen jälkeen ja keskustelutilaisuuksissa tilaisuuden alettua, joten olethan ajoissa paikalla. Tutustuthan turvallisuusohjeisiimme tästä.
Poesia pitää festivaalin ajan Runoalue-popup-kirjakauppaa Tiivistämöllä, jossa tarjolla on festivaaliesiintyjien teoksia ja valikoima muuta hiljattaista ja kiinnostavaa kirjallisuutta.

Runokuussa esiintyy myös koko liuta poesialaisia ja muita Poesiaan liittyviä runoilijoita, kirjailijoita ja muita tekijöitä. Alla valikoitu otos kiinnostavista Runokuu-tärpeistä!


 Poesialaisten Runokuu 2021 -tapahtumat

 

Lauantai 21.8.2021

KÄÄNNÖSILTAPÄIVÄ
13:00–17:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Dylan Thomas. Modernin kirjallisuuden keskeisestä nimestä, walesilaisesta Dylan Thomasista (1914-1953) keskustelemassa Balladi pitkäsäärisestä syötistä -kokoelman suomentanut kirjailija ja kääntäjä Marja-Leena Mikkola ja kirjailija Jyrki Vainonen.

Anne Carson. Kanadalaisen runoilija, antiikintutkija ja esseisti Anne Carsonin tekstejä suomentaneet Kristian Blomberg ja Kristiina Drews keskustelevat. Keskustelun juontaa Kimmo Kallio.

Suomennos-slam. Kääntäjät Anne Ketola ja Tarja Härkönen suomentavat meksikolaisrunoilija Daniel Bencomon runon ja ottavat mittaa toisistaan perustelemalla käännösvalintojaan. Slamissa kääntämisen luovuus ja suomentajan rooli nousevat valokeilaan. Slamin juontaa kirjailija Hanna Rentola.

James Meetze. Muistamisen, metafysiikan ja myyttien risteymistä kirjoittava kalifornialaisrunoilija James Meetze ja hänen runojaan kääntänyt Kaija Rantakari keskustelevat runouden kääntämisestä. Meetzeä ja Rantakaria haastattelee Pauli Tapio. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 25 henkilöä.

 

POETRY MIXTAPE + TANSSIVA KARHU
19:00–23:45 Tiivistämö

Runokuun päätapahtuma Poetry Mixtape + Tanssiva karhu vie jännittäviin hetkiin, kun Tanssivan karhun voittaja paljastuu ja lava täyttyy taiteenlajien välillä leikittelevistä esityksistä.

Alkuillasta Tiivistämöllä jaetaan Tanssiva karhu -runouspalkinto, ja tapahtuman alkupuolesta tehdään myös suora radiolähetys Yle Radio 1:lle. Tapahtumassa esiintyvät Tanssiva karhu -palkinnon finalistit Tarita Ikonen, Susinukke Kosola, Virpi Vairinen, Elsa Tölli, Tuomas Timonen sekä esitetään äskettäin edesmenneen Kaarina Valoaallon runoutta, jota lukee Pekka Savolainen. Lue lisää finalisteista täältä

Ohjelman lomassa kuullaan runoutta James Meetzen ja tämän suomentajan Kaija Rantakarin esittämänä. Lisäksi Antti Halonen soittaa sahaa. Alkuillan osuus on maksuton ja sen juontavat Minna Joenniemi ja Pietari Kylmälä. Yhteistyössä Yleisradio, Tanssiva karhu -palkinto.

Illan jälkimmäisessä osuudessa noin klo 21 alkaen kuullaan rönsyilevä kokonaisuus runoutta ja musiikkia: ohjelmassa on mm. kirjailija Satu Erran tekstimaisemia teoksesta Hetkenä minä yhdessä sahansoittaja Antti Halosen kanssa, James Meetzen runoja Meetzen ja tämän suomentajan Kaija Rantakarin esittämänä, Cia Rinteen monikielistä ja visuaalista runoutta, Milka Luhtaniemen etäisyyden ja läheisyyden välillä keinuvia runoja kokoelmasta Kirnu ja puolalaisen runoilija-kääntäjä Julia Fiedorczukin monitaiteinen esitys.

Ilta huipentuu kirjallisen esitystaiteen ryhmä black mödernismin tahtiin, jonka kanssa lavalla vierailee runoilija Cia Rinne. Illan juontavat Saara Kanerva Tamminen ja Even Minn.

Liput illan jälkipuoliskoon 12/14e + palvelumaksu 2€ ja narikkamaksu. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä: 25 (päivitetty 12.8.)


Sunnuntai 22.8.2021

PLANETAARISEN KOKEMISEN POETIIKKAA
16:00–17:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Mitkä ovat runouden mahdollisuudet olla ja saada meidät olemaan toisin? Voiko runous palauttaa monimuotoisuutta kieleen, tai ajatteluun? Ekokritiikin, runouden ja ei-inhimillisten näkökulmien yhteyksistä keskustelemassa Julia Fiedorczuk, Pauliina Haasjoki ja James Meetze. Englanninkielistä keskustelua vetää Reetta Pekkanen. Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma on maksuton.

 

VALAISEMATON AUKIO
RUNOLUENTA UUTELAN METSÄSSÄ
18:00–19:00 Uutelan ulkoilualue

Raisa Marjamäki johdattaa pienelle metsäaukealle kaupungin reunalla täydenkuun aikaan. Esityksen keskiössä ovat reuna-alueet, periferiat ja syrjät. Periferiasta näkee keskukseen, mutta kun ollaan kaiken keskellä kirkkaassa järjestäytyneessä loisteessa, nähdään tasan se missä ollaan ja hyvin huonosti se, mikä keskusta ja kirkkautta ympäröi. Minkä havaitsemiseen vaaditaan pimeyttä? Mitä ei voi ihmistoimin valaista? Iltametsässä kuullaan ihmiskieltä, ehkä jonkin muunkin mieltä.

Marjamäen matkaan lähdetään Vuosaaresta Kahvila Kampelan edustalta ja muutaman sadan metrin pituinen reitti esityspaikalle kulkee Uutelan ulkoilualueella. Esityspaikka sijaitsee maastossa ja sinne kuljetaan metsäpolkuja pitkin, joten valitettavasti tapahtuma ei ole esteetön. Järjestäjät opastavat tapahtumapaikalle ja huolehtivat turvallisuudesta.

Pääsylippuna tapahtumaan toimii metsäaiheinen lause, joka kerrotaan Marjamäelle tapahtumapaikalle saavuttaessa. Pukeuduthan tapahtumaan sään mukaisesti. Tapahtuma on maksuton. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 20 henkilöä.

 

VERSOPOLIS-TAPAHTUMA:
EUROOPPALAISEN RUNOUDEN ILMIÖT
17:00–18:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Sanna Karlström (Suomi), Julia Fiedorczuk (Puola) ja Judith Nika Pfeifer (Itävalta) lukevat runojaan ja keskustelevat eurooppalaisen runouden ilmiöistä. Suomenkieliset käännökset lukee Sanna Karlström. Juontajana ja haastattelijana Pauli Tapio. Tapahtuma on monikielinen. Runot kuullaan alkuperäiskielellä ja suomeksi, haastattelut englanniksi. Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma on maksutonn. Turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 25 henkilöä.


Maanantai 23.8.2021

BALTIC HUMANOIDS
18:00–19:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Tapahtumassa tarkennetaan katse kehojen, eläinten ja maisemien merkitykseen runoudessa: ne toimivat symboleina uudenlaisessa yhteiskunnallisessa kritiikissä ja kuvaavat jatkuvaa planetaarista muutosta. Tapahtumassa kuullaan neljää runoilijaa, joilla on vahva suhde posthumanismiin eli hiljaiseen vallankumoukseen, joka muovaa suhteita vanhojen suurten käsiteparien välillä: luonnon ja kulttuurin, ihmisen ja eläimen, elämisen ja elottomuuden, kauneuden ja rumuuden, mielen ja ruumiin, itsen ja toisen. Esiintymässä Kati Neuvonen, Saad Hadi, Sini Silveri ja Hamdam Zakirov.

Kielet: Suomi ja englanti, esityksissä myös arabia ja venäjä. Kaikki runot on käännetty englanniksi.

Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma on maksuton. Turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 25 henkilöä.

 

VALAISEMATON AUKIO
RUNOLUENTA UUTELAN METSÄSSÄ
18:00–19:00 Uutelan ulkoilualue

Raisa Marjamäki johdattaa pienelle metsäaukealle kaupungin reunalla täydenkuun aikaan.

Esityksen keskiössä ovat reuna-alueet, periferiat ja syrjät. Periferiasta näkee keskukseen, mutta kun ollaan kaiken keskellä kirkkaassa järjestäytyneessä loisteessa, nähdään tasan se missä ollaan ja hyvin huonosti se, mikä keskusta ja kirkkautta ympäröi. Minkä havaitsemiseen vaaditaan pimeyttä? Mitä ei voi ihmistoimin valaista?

Iltametsässä kuullaan ihmiskieltä, ehkä jonkin muunkin mieltä.

Marjamäen matkaan lähdetään Vuosaaresta Kahvila Kampelan edustalta ja muutaman sadan metrin pituinen reitti esityspaikalle kulkee Uutelan ulkoilualueella. Esityspaikka sijaitsee maastossa ja sinne kuljetaan metsäpolkuja pitkin, joten valitettavasti tapahtuma ei ole esteetön. Järjestäjät opastavat tapahtumapaikalle ja huolehtivat turvallisuudesta.

Pääsylippuna tapahtumaan toimii metsäaiheinen lause, joka kerrotaan Marjamäelle tapahtumapaikalle saavuttaessa. Pukeuduthan tapahtumaan sään mukaisesti. Halutessasi voit ottaa mukaan myös istuinalustan. Tapahtuma on maksuton. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on 20 henkilöä.

 

KOETTELEVAN KIRJALLISUUDEN KLUBI:
EPÄAJANKOHTAISUUS
19:00–23:00 Tiivistämö

Runokuun Koettelevan kirjallisuuden klubin teemana on epäajankohtaisuus. Teema kiinnittää huomion siihen, mitä tapahtuu julkaisemisen välissä ja kuinka vanhaksi kirja voi elää. Milloin kirja vanhenee? Onko uusi kirja relevantimpi kuin vanha kirja? Mitä vanhan kirjallisuuden lukeminen voi tarjota kirjoittajalle? Onko hitaasti kirjoitettu teksti ajatonta tai epäajankohtaista? Klubin ovat kuratoineet kirjailijat Eeva Turunen ja Katja Raunio.

Keskustelemassa klubilla nähdään kirjallisuudentutkija Eeva-Liisa Bastman, jonka kanssa pureudutaan 1600- ja 1700-lukujen runouteen ja kirjallisen kulttuurin muutokseen, sekä Kristina Carlson, joka on kirjoittanut vuosikymmeniä kestäneen kirjailijanuransa aikana romaaneja, runoja, kuunnelman ja nuortenkirjoja. Uusin romaani Eunukki (Otava, 2020) tarkastelee hovieunukin elämää Song-dynastian Kiinassa 1100-luvulla. Carlsonin kanssa syvennytään harvoin julkaisemiseen ja siihen, kuinka vanha kirjallisuus vaikuttaa omaan kirjoittamiseen.

Lisäksi illassa valokeilaan pääsee käsitteellinen ja immersiivinen, metsään uppouttava IÄI-taideteos. Paikkasidonnainen runointerventio koostuu ympäristöön kaiverretuista sanoista ja tavuista ja siinä pyritään tarjoamaan pala kieltä takaisin metsälle. Teoksen ovat toteuttaneet IC-98:na tunnetut taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää yhdessä runoilijoiden Mikael Bryggerin, Henriikka Tavin ja Olli-Pekka Tennilän kanssa. Lavalla nähdään työryhmästä mm. Henriikka Tavi.

Koettelevan kirjallisuuden klubisarjan tarkoituksena on esitellä eri tavoin koettelevaa kirjallisuutta lukemisen, keskustelun ja esitysten kautta. Koettelevuuden voi ymmärtää monella tavalla: kirjallisuuden, ajattelun, kokemuksen, lukijan ennakko-oletusten, ymmärryksen, kärsivällisyyden tai vaikka totuttujen lukutapojen koettelemisena. Esitys voi kulkea eri taiteiden rajoilla, ja ylittää niitä, tai koetella vaivihkaa.

Liput 4/5e + palvelumaksu 2 €. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on 25 henkilöä.


 Tiistai 24.8.2021

TOISENLAISIA MAAILMOJA
-ESSEETYÖPAJA
14:00–17:00 Keskustakirjasto Oodi

Essee punoo yhteen erilaisia kaunokirjallisuuden keinoja. Se voi kietoa erilaisista identiteeteistä ja taustoista lähtöisin olevien ihmisten ristiriitaisia kokemuksia samaan tekstiin ja kytkeä ne populaarikulttuuriin. Essee voi myös olla monikielinen ja yhdistellä eri kieliä.

Työpaja tarkastelee esseen mahdollisuuksia avoimesti ja lähestymme aihetta kirjoitusharjoitusten avulla. Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta ei tarvita. Harjoitusten ytimessä on jokin populaarikulttuurin henkilö, teos tai aihe, jonka osallistujat miettivät itse etukäteen oman mielenkiintonsa pohjalta. Kirjoittamisen lähtökohtana voi olla esimerkiksi tv-sarja, kirja, hittibiisi tai muodin suuntaus.

Työpaja on maksuton osallistujille. Otamme työtavoissa huomioon inklusiivisen feminismin periaatteet ja kurssitila on pyörätuolilla saavutettava. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Kurssin opetuskielet ovat suomi ja/tai englanti. Jomman kumman kielen osaaminen riittää. Kirjoitathan ilmoittautumisen yhteyteen lyhyen motivaatiokirjeen, josta ilmenee miksi haluat osallistua työpajaan. Kirjeen voi kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai ranskaksi. Ilmoittautuminen avautuu elokuussa.

Ohjaajina toimivat esseisti, väitöskirjatutkija Riikka Ala-Hakula ja esseisti, kriitikko Maaria Ylikangas. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on 12 henkilöä.

 

SYVÄSUKELLUS RUNOUTEEN
KAIJA RANTAKARI
17:00–18:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Syväsukelluksessa tarkennetaan katse yhteen teokseen, Kaija Rantakarin Salit-runokokoelmaan. Salit on ilmaisultaan hyvin keskittynyt kokoelma, joka pienillä siirroilla rakentaa pakahduttavan voimakasta runoutta maalauksista, halusta ja havainnosta. Rantakaria haastattelee Nuori Voima -lehden päätoimittaja Taija Roiha.

Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma on maksuton. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 25 henkilöä.

 

OLETKO NÄHNYT METSÄÄ?
MONIMUOTOISIA METSÄRUNOJA
18:00–19:00 Tiivistämön Stage-ulkolava

Mitä sanottavaa metsällä on? Tapahtumassa kuullaan monipuolinen kokonaisuus metsäteemaista nykyrunoutta tämän vuoden Runoja raiteilla -runoilijoilta. Tilaisuuden juontaa runot valikoinut kirjailija Henriikka Tavi ja runojaan esittävät Kristiina Wallin, Niillas Holmberg, Pauliina Haasjoki, Olli Sinivaara, Mikael Brygger, Silja Järventausta, Antti Salminen, Olli-Pekka Tennilä ja Tomas Mikael Bäck. Runot pyörivät myös festivaalin ajan metrojen ja ratikoiden ilmoitusnäytöillä, ja runoja voi löytää lisäksi postikorttien muodossa Helsingin kirjastoista. Tapahtuman otsikko on katkelma Niillas Holmbergin runosta Jalkapohja-kokoelmasta.

Tapahtuma järjestetään Tiivistämön Stage-ulkolavalla. Tapahtuma on maksuton. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä on tämänhetkisillä ohjeilla 25 henkilöä.

 

PÄÄTÖSKLUBI: KASVUSTO
19:00–23:00 Tiivistämö

Runokuun päätöstapahtumassa kuljetaan huonekasvien luota luonnon murskautumiseen. Illan aloittaa Janne Löppösen ja Paavo Kässin keskustelu huonekasvien runoudesta, jonka jälkeen Anna-Sofia Anttonen soittaa Luciano Berion äänirunon kaltaisen soolosaksofoniteoksen.

Tauon jälkeen lava täyttyy kirjailijoista: Lea Sauer ja Maaria Päivinen keskustelevat, Pauli Tapio esiintyy runokokoelmansa Tyhjä, suuri ja öinen – valituksia tiimoilta ja Olli-Pekka Tennilä esittää runoja olemassaolon reunoja esiin piirtävästä teoksestaan Lemmonommel.

Myöhemmin illassa lavalla nähdään teräviä yhteiskunnallisia havaintoja runoissaan tekevä virolaisrunoilija Jan Kaus, runoutta ja sarjakuvailmaisua yhdistelevä Jyrki Heikkinen sekä Judith Nika Pfeiferin ja Suvi Vallin keskustelu. Viimeisenä esityksenä nähdään Katri Naukarin ja Janne Myllymäen ristiriitaisesta luontosuhteesta kertova esitys Murskautuminen. Esityksen teksti pohjautuu Naukarin esseetä ja proosaa yhdistelevään esikoisromaaniin Yhden puun tuho. Äänimaiseman ja videon on suunnitellut valokuvaaja Janne Myllymäki. Illan lopuksi DJ Johndear soittaa vetävintä jytää punkista discoon!

Kielet: suomi ja englanti. Liput 10/12e + palvelumaksu 2€. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä: 25.


Runokirjakauppa-popup Runoalue auki Suvilahden Tiivistämöllä pe 20.8. – ti 24.8. Tervetuloa tekemään löytöjä!