Julkistusjuhla: Judith Schalansky – Kadotettujen katalogi
26.4.2024

Tervetuloa juhlistamaan Judith Schalanskyn uutuusteosta Kadotettujen katalogi (Poesia 2024) Tekstin talolle 26.6. kello 18.00 alkaen. Kallion kirjallisuusfestivaalin ohjelmistoon kuuluvan tapahtuman ohjelmassa on teoksen juhlallinen julkistus, lukunäytteitä sekä suomentaja Suvi Vallin haastattelu. Teos on ostettavissa tapahtumasta erityiseen julkkarihintaan!

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

***
Suursuosion saavuttaneen Kaukaisten saarten atlaksen (Poesia 2020) kirjoittajan Judith Schalanskyn uutuusteos Kadotettujen katalogi (alkup. Verzeichnis einiger Verluste) käsittelee maapallolta kadonneita asioita. Se on kirja tyhjän tilan vetovoimasta, fragmentin täydellisyydestä, kadotetun läsnäolosta – ja kerronnan ikuisesta mahdollisuudesta.

Esseen ja fiktion välimaastossa liikkuva teos koostuu kahdestatoista luvusta, joista kukin on omistettu yksittäiselle kadonneelle. Menetettyjen listalle kuuluvat muun muassa sukupuuttoon kuollut kaspiantiikeri, uponnut Tuanakin saari, kadonneet Sapfon runot ja Murnaun mykkäelokuva. Teoksessa kuvataan häviämistä ja menetyksiä eri muodoissaan, muistamista ja unohtamista, tuhovoimaa ja säilytysviettiä.

Olennainen käsite on raunio, utooppinen paikka, jossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat. Raunio on myös eräänlainen kirjallisuuden metafora, tila, jossa kuolleet puhuvat ja ajallisuuden rajat kumoutuvat.

Teoksen on suomentanut ansioitunut runoilija, kirjailija ja kääntäjä Suvi Valli.