Ylen runouspalkinnot Lassi Hyväriselle ja Kaisa Ahvenjärvelle

  

Poesian tekijöille tuplavoitto Ylen Karhu-palkinnoissa

Lassi Hyvärisen kolmas runoteos Tuuli ja kissa on voittanut tämän vuoden Tanssiva karhu ‐runous­palkinnon.

Kääntäjäkarhu-palkinto myönnettiin Kaisa Ahvenjärvelle ansiokkaasta runouden suomennostyöstä norjansaamelaisen runouden antologiassa Tuulisolmut.

Raati perustelee valintojaan seuraavasti:

 Tuuli ja kissa on mielikuvituksen runoutta, joka ei nosta aiheitaan ainakaan ilmitasolla tästä päivästä, mutta tulee kertoneeksi siitäkin kaiken keskeisen. Teoksen kuriton faabeli kasvattaa huomaamatta suuria teemoja ystävyydestä ja luonnon tilasta.

 Runoissa on merkitsevää nykyhetken ja menneen erityinen yhtäaikaisuus, kun vaikkapa poronhoitokultturin perinteet saavat rinnalleen internetkielen tai Shakespearen aikaiset runomitat. Keskeisin ja riipaisevin teema runoissa on suhde menetettyyn äidinkieleen.

Lue perustelut kokonaisuudessaan palkintotiedotteesta.

Tanssiva karhu on Yleisradion vuodesta 1994 jakama runouspalkinto, joka jaetaan Kajaanin Runoviikolla 4.7.2018. Palkintosumma on 4000 euroa.

Tänä vuonna Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina oli viisi muuta kotimaista eturivin runoilijaa: Kaisa IjäsEino SantanenRiina KatajavuoriSuvi Vallisekä Susinukke Kosola.

Palkintoraadin jäseninä toimivat puheenjohtaja, kirjailija-dramaturgi Jukka Viikilä, kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto.

Lue lisää Tanssivasta karhusta ja Kääntäjäkarhusta YLE:n sivuilta.