YLE:n Kääntäjäkarhu Katriina Ranteelle

Katriina Ranne on saanut YLE:n myöntämän Kääntäjäkarhu-palkinnon afrikkalaisen runouden käännöskokoelmasta Korallia ja suolakiteitä.

Korallia-ja-suolakiteita-kansi-isokatriina-ranne_kuva-janne-laakkonen

Palkintoraati perustelee valintaansa näin:

Teos on mittaluokaltaan häikäisevä kattaessaan Afrikan mantereen runoudesta ajallisesti 900 vuotta sekä seitsemän kieltä.

Kaiken runouden alkuperä on suullisessa perinteessä, ja monessa mielessä runouden ymmärtäminen on sen viitekehyksen ymmärtämistä, josta tekstit ovat syntyneet. Ranne on tehnyt teokseensa laaja-alaisen vuosien mittaisen pohjatyön, jonka tuloksena pieniä palasia erilaisia Afrikan mantereen kulttuureja rakentuu näyttäväksi mosaiikiksi.

Teoksen maailma on välitön ja runojen kieli on energistä. Suullisen perinteen mukaisesti runojen tiivis kieli, rytmi ja huumori pitävät kuulijan ja lukijan otteessaan. ‘Korallia ja suolakiteitä’ esittelee runouden kautta kokonaisia kirjallisia maailmoja, joiden samastuttavuus ja säkeiden koruton täsmällisyys tarjoavat kansiensa välissä kokonaisia maailmankatsomuksia.

Lajissaan ensimmäisen afrikkalaisen runouden antologia onnistuu välittämään ehtymättömän rikkaan runouden maailman suomalaisille lukijoille.

Kääntäjäkarhun palkintosumma 1000 euroa. Vuodesta 1994 alkaen jaetut Tanssiva karhu ja Kääntäjäkarhu -palkinnot jaettiin keskiviikkona 6.7.2016 Kajaanin runoviikolla. Kotimaiselle runoteokselle myönetty Tanssiva karhu -palkinnon sai Anja Erämaja. Raatiin kuuluivat puheenjohtaja kriitikko Aleksis Salusjärvi, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto.