Kalevi Jäntin palkinto Kristian Blombergin Valokaarille

Kalevi Jäntin säätiö on myöntänyt tänä vuonna 17 000 euron suuruisen palkinnon Kristian Blombergille teoksesta Valokaaria.

Palkintolautakunta perustelee päätöstään seuraavasti:

Blombergin kolmas kokoelma Valokaaria on  fragmentaarista, virtaavaa runoutta, joka lipuu levollisesti ja vaivatta aforistisista säkeistä kysymysmuotoon ja dialogiin. Blombergin lyriikka on helposti lähestyttävää ja kirkasta, runoissa korostuvat hiljaisuuden, hengityksen ja taukojen rytmi, kielen ja lukijan herkkä kuuntelu, vastaanotto.

Valokaarissa, runoilijan sanoin ”rajat pehmenevät”. Ne liukenevat, aukeavat olemisen tilan, runojen puhujan, luonnon, elämän, toisen ihmisen ja ajan välillä. Luonto on Valokaarissa vahvasti läsnä, teemoissaan runoilija piirtää laajaa kaarta: kommunikaation lohtu, kaipaus, yksittäisen ihmisen vaikutus, vapauden paradoksi, ajan käsite. Taustalla säkenöi suuri, ihmettelevä kysymys: kenties on jotain olemassaoloamme, tätä maailmaa suurempaa. Varmuutta tästä runoilija ei anna, vaan liikkuu epävarmuuden ja kysymysten tilassa ja päättää kokoelmansa lohdullisiin sanoihin: ”Tässä kaikessa voi olla kyse myös toivon säilymisestä. // Ja lopulta levottomuus, vaikka ei katoa, laantuu.”

Muut palkitut teokset olivat Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (Gummerus) sekä Katja Raunion Käy kaikki toteen (Teos).

Säätiön palkintolautakuntaan kuuluvat kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko (pj.), VTM Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.