Kirjallisuuden valtionpalkinto Osuuskunta Poesialle

Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2014 kirjallisuuden valtionpalkinnon Osuuskunta Poesialle runouden eteen tehdystä työstä ja hyvästä kustannustoiminnasta. Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen.

Osuuskunta Poesia on suomalaisten eturivin runoilijoiden vuonna 2010 perustama yhteisöllinen kustantamo, joka on keskittynyt erityisesti taiteellisesti kunnianhimoisen runouden ja marginaalisen kirjallisuuden julkaisemiseen.

Valtion kirjallisuustoimikunta perusteli valintaansa seuraavalla tavalla:

Runous vaatii liikkumavaraa, rohkeutta ja jatkuvaa uudistumista. Osuuskunta Poesia on loistavalla tavalla käyttänyt kustantamiseen tarvittavaa kriittistä energiaa ja luovaa hulluutta runouden uudistamisessa.

Modernin suomalaisen runouden parhaimmisto näyttää syntyvän Poesian muusien suojeluksessa. Palkinto ei ole vain tunnustus tehdystä työstä vaan myös uskosta osuuskunnan tärkeiden runoilijoiden työn jatkumiseen ja runoilijoiden yhteistyön kasvavaan voimaan ja vimmaan.

Kirjallisuustoimikunta haluaa palkinnollaan nostaa esiin hyvän kustannustoiminnan merkityksen suomalaiselle kirjallisuudelle ja ennen muuta sanataiteelle. Runoutta pidetään sanataiteen kasvukärkenä — yhteisöllinen kustantamo Poesia on lisännyt runouden näkyvyyttä ja yleistä arvostusta Suomessa.

Poesian kiitospuheessa runoilija Teemu Manninen korosti suomalaisen apurahajärjestelmän merkitystä Poesian tekijöiden riippumattoman taiteellisen työn mahdollistajana, mutta totesi, ettei marginaalisen kirjallisuuden selviäminen voi tulevaisuudessa perustua pelkästään kirjailijoiden palkattomaan, omaehtoiseen työhön.

Osuuskunta Poesia perustettiin vuonna 2010 tilanteessa, jossa isot kustantamot vähensivät koko ajan runokirjanimekkeitään. Kustantamon perustaneet runoilijat halusivat työskennellä taiteellisesti kunnianhimoisen, huolellisesti toimitetun nykyrunouden tulevaisuuden turvaamiseksi. Poesia korostaa toiminnassaan taiteellista tinkimättömyyttä, ekologisuutta sekä yhteisöllistä toimintatapaa. Osuuskunta Poesian jäseniä ovat Virpi Alanen, Kristian Blomberg, Mikko Branders, Mikael Brygger, Pauliina Haasjoki, Tytti Heikkinen, Hannu Helin, Kimmo Kallio, Mari Koski, Sirpa Kyyrönen, V.S. Luoma-aho, Teemu Manninen, Raisa Marjamäki, Marko Niemi, Harry Salmenniemi, Henriikka Tavi, Olli-Pekka Tennilä ja Miia Toivio.

Lisätietoja:

Koordinaattori Kimmo Kallio
puh. 0400 478 167
sähköposti kimmo.kallio@poesia.fi

Hallituksen puheenjohtaja Henriikka Tavi
puh. 041 536 0184
sähköposti henriikka.tavi@poesia.fi

Kustannuspäällikko Olli-Pekka Tennilä
puh. 0400 532153
sähköposti olli-pekka.tennila@poesia.fi


Osuuskunta Poesian kannanotto ja kiitokset kirjallisuuden valtionpalkinnon jakotilaisuudessa Valtioneuvoston juhlatilassa perjantaina 24.10.2014

Tahdomme sanoa palkinnon johdosta muutaman sanan kiitokseksi mutta myös muistutukseksi. Nykyään, kun nuoret kirjailijamme niittävät menestystä maamme rajojen ulkopuolella, kun nimekkeitä ilmestyy enemmän kuin koskaan, voisi ajatella, että kirjallisuudellammekin menee paremmin kuin koskaan.

Tosiasia kuitenkin on, että suomenkielisen kirjallisuuden monimuotoisuus on yhtä hauras kuin luonnon monimuotoisuus: kustantamot karsivat yhä enemmän marginaalista kirjallisuutta ohjelmistaan. Silti, esimerkiksi runoutta harrastetaan paljon ja intohimoisesti. Miten näin voi olla?

Poesia on yritys ratkaista tämä arvoitus. Uskomme, että verkon aikakaudella on mahdollista tavoittaa pieniä yleisöjä uusilla tavoilla. Ne eivät luo suurta tuottoa, mutta uteliaisuudellaan luovat ehdot kirjallisuuden kasvualustojen säilyttämiselle. Pidämme tätä palkintoa kannustuksena ja kehoituksena jatkaa uhanalaisten lajien suojelemiseksi tehtyä työtä.

Mutta, vaikka osuuskuntamme palkattomaan yhteistyöhön perustuva malli nyt saakin kiitosta, täytyy muistaa, että se on syntynyt paitsi intohimosta, myös epätoivosta: ilmaistyö ei saa eikä voi olla kehityksen perusta.

Muistettakoon siis, ettei Poesiaa olisi olemassa ilman kotimaista apurahajärjestelmäämme. Se tekee Poesian tekijöille mahdolliseksi riippumattomuuden, jollaista ei juuri muualta maailmasta löydy.

Samalla on kysyttävä, mikä tuon tukijärjestelmän tulevaisuus on? Entä kirja-alan rakenteiden? Marginaalisen kirjallisuuden uhat ovat monet: kirjan digitalisoituminen, arvonlisävero, jakelun monopolit, kirjakaupan keskittyminen, kirjastolaitokseen kohdistuvat tulosvastuuvaatimukset, ja se, miten kirjailijoiden työstään saama korvaus ei vastaa tehtyjä uhrauksia. Niin kuin suot eivät suojele itse itseään, kirjailijat eivät voi tehdä kaikkea itse.

Lopuksi muutama kiitos: Poesian ajatuksen keksimisestä Leevi Lehdolle, työstä Osuuskunnan perustamisessa Tommi Parkolle sekä tietenkin kaikille Poesian kirjailijoille ja kääntäjille joita ilman Poesiaa ei olisi. Lisäksi, suurin osa Poesian jäsenistä on kasvanut kirjailijuuteen suomalaisen nykyrunouden yhteisöissä. Siksi kiitämme runousyhdistys Nihil Interitiä, Nuoren Voiman Liittoa, Jyväskylän Kirjailijataloa, itsenäisiä kirjakauppiaita, kustantajia ja tapahtumajärjestäjiä ympäri maatamme, jotka väsymättä tekevät työtä runouden eteen – kiitokset erityisesti heille.