Poesian syksy 2013

Hysteriaa, houreita ja hellittelyä

Poesia julkaisee syksyllä 2013 kolme runokokoelmaa, joissa liikutaan menneessä, tulevassa ja mielen syvissä maisemissa. Tiina Lehikoisen neljäs teos Samaan aikaan toisaalla tarjoaa näkymiä kollektiiviseen alitajuntaan ja luotaa turhaumien sekä hysterian historiaa vitaalisilla runoillaan. V. S. Luoma-ahon kolmas runoteos Kronologi puolestaan hahmottelee luonnosmaista mutta silti houreisen tarkkaa kuvaa kummallisesta tulevaisuudesta.

Syksyllä käynnistyy suomenruotsalaisen runouden käännössarja Eva-Stina Byggmästarin tuoreella runoteoksella Locus amoenus (suom. Marko Niemi). Pieniä idyllisiä rakkausrunoja sisältävä kokoelma ilmestyy syksyllä myös ruotsiksi.

Hypnoottisia hetkiä syksyn kirjojen parissa!

Lisätiedot:
Marko Niemi
marko.niemi@poesia.fi
p. 050 358 3294
 

Syksyn 2013 kirjat

– Tiina Lehikoinen: Samaan aikaan toisaalla
– V. S. Luoma-aho: Kronologi
– Eva-Stina Byggmästar: Locus amoenus

Samaan aikaan toisaalla on sukellus kollektiiviseen alitajuntaan ja hysterian historiaan. Runojen taustalla kajastavat opit animaalisesta magnetismista, mutta tähtien sijaan taivaalla säteilevät enää yksinäiset tv-ruudut ja populaarikulttuurin utopiat. Tiina Lehikoisen vimmaiset ja hitusen vinksahtaneet runot pohtivat ruumiillisten oireiden suhdetta yhteisön liian kapeisiin rooleihin. Runojen maailma on paljas, mutta yllättää herkkyydellään.

Olohuoneessa pinkki kettu istuu nojatuolissa,
näppää konsolia ja tarjoilee sisään pyrkiville suolatikkuja.
Hänen tv-viihteen laajentamat kasvonsa vellovat
kuninkaallisina rappiosaarekkeina,
joissa tahdolle alistumaton tali jatkaa suloista marssiaan.
Jalat kutovat tiiliseinää, maalajikkeet rakastavat
ihmisen muuntumista lihasta aineeksi.

Tiina Lehikoinen (s. 1982) on tamperelainen runoilija ja sanataideohjaaja. Häneltä on ilmestynyt aiemmin teokset Sitruunalumilyhtyjä (ntamo, 2008), Turvalliset veistokset (ntamo, 2009) ja Isoympyräkatu (Poesia, 2011). Esikoisteos Sitruunalumilyhtyjä valittiin vuoden aforismikirjaksi 2008. Lehikoinen kuuluu runouslehti Tuli & Savun toimituskuntaan.

100 sivua
148 x 190 mm
Kannen kuva: Tiina Lehikoinen
Kannen suunnittelu: Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Marko Niemi
ISBN 978-952-5954-97-5
ISBN 978-952-5954-98-2 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy elokuussa 2013

Science fiction -aforismeja vai mielipuolen tunnustuksellista hourailua? Matka outoon fantasiamaailmaan vai huonoksi kääntynyt trippi harhojen maahan? Suomalaisen runouden William Burroughs V. S. Luoma-aho on kirjoittanut kummallisen, tiheän ja kummallisen tiheän kirjan, teknolyyrisen käsikirjoituksen afaattisten tunnelmien elokuvalle, jonka Tarkovski olisi voinut ohjata, jos hän olisi ollut Philip K. Dick.

Maatessani kietoutuneena häneen jokin vatsa murisi, mutta
emme osanneet sanoa kumman.

En tiedä, kertooko vatsa mitään hedelmällistä järjen ja ruumiin
vastakkainasettelusta, mutta koin sen kauniiksi, kuin vadillisen
kasviksia.

Meidän vatsamme, astiasto.

V.S. Luoma-aho (s. 1984) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kaksi runokokoelmaa, Ruumiita (2009) ja Remora (2011). Luoma-aho on suomentanut amerikkalaisen Sam Pinkin teoksen Aion kloonata itseni ja tappaa kloonini ja syödä sen (Poesia, 2013).

60 sivua
148 x 190 mm
Kannen kuva: Dan Whitaker
Kannen suunnittelu: Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Marko Niemi
ISBN 978-952-5954-35-7
ISBN 978-952-5954-99-9 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy elokuussa 2013

Suomennos Marko Niemi

Locus amoenus vie meidät maagiseen mielenmaisemaan pastoraalirunouden hengessä. Sen leikittelevä mielihyvän ja nautinnon rokokoopuutarha muistuttaa Eedeniä. Rakastavaisten intiimi käyskentely ja vuoropuhelu tapahtuu pensaiden, hiekkateiden ja patsaiden kuiskeessa. Rakkauden suloisessa kielenpalveluksessa rakastavaisia opettavat myös esineet, hedelmät ja kaikki buduaarin viehkeät yksityiskohdat.

Teos ilmestyy samaan aikaan ruotsiksi ruotsalaisen Ellerströms-kustantamon julkaisemana.

Muistatko ruusunvälkkeen
leikkisän, sanohan, muistatko
smaragdisen kevään?

Eva-Stina Byggmästar (s. 1967) on suomenruotsalainen runoilija, joka on julkaissut yli kymmenen runokokoelmaa. Häneltä on ilmestynyt aiemmin suomeksi Hannimari Heinon suomennosvalikoima Onnenvaellus käydään varvasjuoksua (Tammi, 2002). Byggmästar on saanut kirjoistaan useita palkintoja ja kunniamainintoja, mm. ruotsalaisen Gustaf Fröding -seuran runopalkinnon vuonna 2012.

Marko Niemi (s. 1974) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä.

61 sivua
130 x 185 mm
Kannen kuva: Reija Palttala
Ulkoasu: Marko Niemi
ISBN 978-952-305-000-6
ISBN 978-952-305-001-3 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestyy syyskuussa 2013