Runeberg-palkinto Olli-Pekka Tennilälle

Tämänvuotisen Runeberg-kirjallisuuspalkinnon on voittanut Olli-Pekka Tennilän runokokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista.


Tennilän teos on ensimmäinen Runeberg-palkittu runokokoelma yli kymmeneen vuoteen. Palkinto myönnettiin nyt myös ensikertaa pienen kustantamon kirjailijalle.

Runeberg-raati perusteli valintaansa seuraavasti:

” Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on yhtä aikaa rakenteellisesti hallittu ja ilmaisullisesti elävä kokonaisuus. Tennilä karttaa sellaista runollisuutta, jossa lukijan on ratkaistava arvoitus purkamalla sisäänrakennettu koodi. Pikemminkin Tennilän kirjassa liikutaan pinnoilla, kaltevilla ja luistavillakin – huikaisevan tasapainoisesti.

Tennilän ilmaisu tarttuu lukijaansa fyysisesti, ja samalla sanojen ajatuksellinen dynamiikka saa tilaa kasvaa ja kehittyä. Tärkeämpää kuin pyrkiä tiivistämään olennainen yhteen kuvaan, on tehdä uskottava esitys siitä, miten havaitseminen rakentuu.

Teoksen nimi on yksi sen keskeisistä piirteistä: pienen lapsen kielilogiikasta on mahdollista vaikuttua uudelleen aikuisena.”

Voittajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat kirjailija Tommi Melender, tutkija-kriitikko Siru Kainulainen ja teatterinjohtaja Dan Henriksson. Tunnustus myönnetään vuosittain kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle Runebergin päivänä 5. helmikuuta Porvoon kaupungintalolla. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Yksinkeltainen on kaksinkeltaista