Vastakaanon kokoaa 2000-luvun kokeellisen runouden yksiin kansiin

Turun Kirjamessuilla pe 30.9.2011 ilmestyy epäilemättä yksi runosyksyn puheenaiheista. Poesian julkaisema Vastakaanon. Suomalainen kokeellinen runous 2000–2010 esittelee suomalaisen nykyrunouden murroksen ja kokeellisuuden nousun ja tarjoaa kattavan näköalan uuden vuosituhannen runouden ruohonjuuristoon.

Lähes 500-sivuisessa antologiassa on mukana 54 suomalaista runoilijaa Rakel Liehusta ja Kari Aronpurosta Cia Rinteeseen ja Eino Santaseen. Antologialla on myös kunnia julkaista tänä vuonna menehtyneen Kalevi Seilosen ennenjulkaisematon runo vuodelta 2009. Lisäksi antologia tarjoaa viisi perusteellista esipuhetta, jotka valottavat suomalaista kokeellista runoutta eri näkökulmista. Esipuheen teokseen ovat kirjoittaneet Kristian Blomberg, Vesa Haapala, Teemu Manninen ja Maaria Pääjärvi sekä antologian toimittajat Juri Joensuu ja Harry Salmenniemi. He ovat runoilijoita ja kriitikoita sekä kirjallisuudentutkijoita Helsingin, Jyväskylän ja Tampereen yliopistoista.

Vastakaanon julkaistaan Turun kirjamessuilla perjantaina 30.9.2011 Runohuoneessa klo 15.00. Runohuone sijaitsee B-hallissa, paikka B/88.

Antologiaan kuuluu myös Marko Niemen toimittama erillinen verkkosivusto, joka esittelee painetun kirjan sivuilta vapautunutta runoutta osoitteessa www.poesia.fi/vastakaanon. Sivut avautuvat 30.9.2011.

Lisätiedot:
Miia Toivio
miia.toivio(at)poesia.fi
040 569 5553
Arvostelukappalepyynnöt:
tiedotus(at)poesia.fi

Vastakaanon. Suomalainen kokeellinen runous 2000-2010. Poesia, 2011.
Toim. Juri Joensuu, Marko Niemi ja Harry Salmenniemi.
Esipuheet Kristian Blomberg, Vesa Haapala, Teemu Manninen, Maaria Pääjärvi sekä Juri Joensuu yhdessä Harry Salmenniemen kanssa.

Toimittajien esittelyt:

Juri Joensuu (s. 1975) on jyväskyläläinen kirjallisuudentutkija, joka tutkii mm. tekstien teknologioita ja menetelmällistä kirjallisuutta. Joensuun lisensiaatintyö Kirjoitus, mediaalisuus, proseduraalisuus – näkökulmia kirjallisuuden teknologioihin valmistui vuonna 2008.

Marko Niemi (s. 1974) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. Niemi päätoimittaa Nokturnoa, digitaalisen, visuaalisen ja äänirunouden sivustoa. Hän on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

Harry Salmenniemi (s. 1983) on jyväskyläläinen runoilija, jolta on ilmestynyt kolme runokokoelmaa, Virrata että (Otava, 2008), Texas, sakset (Otava, 2010) ja Runojä (Otava, 2011). Salmenniemi on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.