Poesian syksyn 2011 kirjat

Poesia jatkaa syksyllä 2011 vahvaa linjaansa ja julkaisee runoutta, joka haastaa, kiistää, lempii ja vakuuttaa.

Kristian Blombergin toinen kokoelma Itsekseen muuttuva liikkuu runon, fragmentin ja esseen välimaastossa. Marko Niemen ja Miia Toivion yhteiskokoelma Suut puolestaan tarjoilee aistillista lyriikkaa, joka ei häpeile omaa tunteellisuuttaan.

Syksyn suurteos on epäilemättä Vastakaanon. Muhkeaan antologiaan on valikoitu ja koottu 2000-luvun runouden vastaäänet, kokeelliset merkit ja koetut näyt. Vastakaanon on kattava läpileikkaus uuden vuosituhannen runouden ruohonjuuristosta. Antologian ovat toimittaneet Juri Joensuu, Marko Niemi ja Harry Salmenniemi.

Poesia laajentaa syksyllä valikoimaansa kansainväliseen kirjallisuuteen. Julkaisemme englanninkielisen esseekokoelman Suomessa asuvalta islantilaiselta kirjailijalta, Eiríkur Örn Norðdahlilta.

Syksyllä ilmestyy myös Poesian ja Iconoclast Publicationsin yhteisjulkaisuna Mikael Bryggerin, Henriikka Tavin ja taiteilijaryhmä IC-98:n yhteisteos, kirjan sivuille levittäytyvä runolabyrintti Tekstinauhoja – In large, well-organized termite colonies.

Lisätiedot:
Miia Toivio
miia.toivio(a)poesia.fi
040 569 5553
www.poesia.fi, www.osuuskuntapoesia.fi
 

Poesian syksy 2011

RUNOT

Kristian Blomberg
Itsekseen muuttuva

Kirjoittajan toinen runokokoelma liikkuu runon, fragmentin ja esseen välimaastossa. Teoksen kieli elää runouden ja todenpuhumisen risteyskohdassa tarjoillen herkullisia anekdootteja ja muuta knoppitietoa. Kuka oli ensimmäinen valokuvaan taltioitu ihminen? Miksi aboriginaalit käyttivät pesusieniä? Erityisesti ääni- ja kuvatallenteiden teknologiasta ja sen kulttuurihistoriasta innoittunut tekstivirta kutsuu mukaansa tekemään kaivauksia tietämisen ja kuvittelemisen maastossa, sen horjuvissa kerroksissa.

Tekstinäyte:

runoilija Charles Cros (1842–1888) keksi muun muassa varhaisen levysoittimen sekä värivalokuvaukseen soveltuvan menetelmän, mutta hänen varallisuutensa ei riittänyt patenttimaksuihin
 

          Pieniä tosiasioita,

          tosiasioiden pienentyminen.
 

Kerrotaan myös, että keinotekoisen hymyn ylläpitäminen muuttaa hiljalleen kasvojen lihaksistoa ja siten ulkonäköä.

Teos ilmestyy 30.9.2011.

Kristian Blomberg (s. 1975) on jyväskyläläinen runoilija ja kirjallisuudentutkija. Hänen esikoiskokoelmansa Puhekuplia ilmestyi vuonna 2009 (poEsia). Blomberg väittelee syksyllä René Charin tuotannon runokeinojen sisällöllisistä rooleista ja runokeinojen suhteista lukuoletuksiin. Hän on myös kääntänyt Charin tunnetuimman kokoelman, Hypnoksen muistikirjan (Savukeidas, 2009). Käännös voitti vuoden aforismikirja -palkinnon 2010. Blomberg on runouslehti Tuli&Savun toinen päätoimittaja ja yksi Osuuskunta Poesian perustajajäsenistä.
 

Marko Niemi & Miia Toivio
Suut

Kahden runoilijan yhteisteos on mehukkaasti soivaa lemmenlyriikkaa, jossa keinotekoisuus ja vilpittömyys lyövät kättä. Sen ilmaisun kirjo vaihtelee rakastuneen mekaanisesta änkytyksestä ja aistien heräävästä hurmiosta yksinäisen sydämen raivoisan kaihoisaan kakofoniaan. Kahdesta äänestä tulee yksi, joka laulaa rakkauden ikiaikaista, aina uutta melodiaa.

Teos ilmestyy myös äänikirjana, kaksikon muodostaman äänirunoduo Miia & Markon esittämänä.

Tekstinäyte:

Aaltojen vyöryyn astu armaani,
souda upoksiin, ulottuvuuksiin,

aisti vokaalien antautuminen, avaudu
sateeksi uudeksi, uneksi

alla valkoisen avaruuden, aurinkoon
sokea ui, uikuta

aina valuvan ainoan ainoaa,
sutta, unohdusta, uudestaan

ala vajota alkuun aikakausien,
susi, uusi ukkonen.

Teos ilmestyy 27.10.2011.

Marko Niemi (s. 1974) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. Niemi on yksi ensimmäisistä suomalaisista digirunoilijoista, ja hänen töitään on julkaistu useissa kansainvälisissä julkaisuissa. Hänen esikoiskokoelmansa Nurousoppi ilmestyi Ankkuri-kustantamolta vuonna 2006. Niemi päätoimittaa Nokturnoa, digitaalisen, visuaalisen ja äänirunouden sivustoa. Hän on toiminut pitkään runouden ruohonjuuritasolla ja on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

Miia Toivio (s. 1974) on helsinkiläinen runoilija ja kirjoittamisen opettaja. Hänen esikoisrunokokoelmansa Loistaen olet ilmestyi Teos-kustantamolta vuonna 2007. Toivio muodostaa yhdessä Marko Niemen kanssa äänirunoduo Miia & Markon. Oman luovan työnsä ohella hän opettaa kirjoittamista Työväen Akatemiassa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Myös Toivio on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.
 

Vastakaanon. Suomalainen kokeellinen runous 2000–2010
toim. Juri Joensuu, Marko Niemi ja Harry Salmenniemi

Lähes 500-sivuinen antologia esittelee suomalaisen nykyrunouden murroksen ja kokeellisuuden nousun ja tarjoaa kattavan näköalan uuden vuosituhannen runouden ruohonjuuristoon. Antologiassa on mukana yli 50 suomalaista nykyrunoilijaa.

Teos sisältää viisi esipuhetta, jotka valottavat kokeellista runoutta eri näkökulmista. Toimittajien lisäksi esipuheen ovat kirjoittaneet Kristian Blomberg, Vesa Haapala, Teemu Manninen ja Maaria Pääjärvi. Antologiaan sisältyy myös erillinen verkkosivusto, joka esittelee painetun kirjan sivuilta vapautunutta runoutta.

Teos ilmestyy 30.9.2011.

Toimittajien esittelyt:

Juri Joensuu (s. 1975) on jyväskyläläinen kirjallisuudentutkija, joka tutkii mm. tekstien teknologioita ja menetelmällistä kirjallisuutta. Joensuun lisensiaatintyö Kirjoitus, mediaalisuus, proseduraalisuus – näkökulmia kirjallisuuden teknologioihin valmistui vuonna 2008.

Marko Niemi (s. 1974) on jyväskyläläinen runoilija ja kääntäjä. (Tarkempi esittely kohdassa Marko Niemi & Miia Toivio: Suut.)
 

Harry Salmenniemi (s. 1983) on jyväskyläläinen runoilija, jolta on ilmestynyt kaksi runokokoelmaa, Virrata että (Otava, 2008) ja Texas, sakset (Otava, 2010). Kolmas kokoelma Runojä ilmestyy elokuussa 2011. Salmenniemi on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

Poesian ja Iconoclast Publicationsin yhteisjulkaisu:

Mikael Brygger, Henriikka Tavi & IC-98
Tekstinauhoja – In large, well-organized termite colonies

Kahden runoilijan ja taiteilijaryhmä IC-98:n yhteisteos on julkisen tilan kontrollia tutkiva runolabyrintti.

Kirjan sivuille levittäytyvä labyrintti houkuttelee lukijan mukaansa suunnistamaan ja eksymään. Installaatioksi muuntautuva runokirja koostuu minimalistisista luontorunoista ja luonnontieteellisistä runokatkelmista. Teos on kaksikielinen (suomi ja englanti).

Tekstinäyte:

1.

maa työntää sateenkaaria, taivas kukkii

petals begin to curl, differences appear

2.

puut kerivät itsensä syksyksi kiertyvät

and a pair of hoverflies mating in flight

3.

lokkiparvi huutaa: kuuro! kuuro! kuuro!

the dead cells become filled with water

4.

ruusujen terälehdet, palavat suitsukkeet

earth collects 10,000 tons of cosmic dust

Teos ilmestyy syyskuussa 2011.

Mikael Brygger (s. 1975) on helsinkiläinen runoilija ja Tuli&Savu-lehden päätoimittaja. Hänen suomenkielinen esikoiskokoelmansa Valikoima asteroideja ilmestyi vuonna 2010 (poEsia). Lisäksi hän on julkaissut englanninkielisen runokokoelman Emily (ntamo, 2008). Brygger on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

Henriikka Tavi (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoiskokoelma Esim. Esa (Teos) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007. Tavi on julkaissut runoteoksen Sanakirja (poEsia, 2010) sekä käännöksiä. Hänen kolmas runoteoksensa Toivo ilmestyy Teoksen kustantamana elokuussa 2011. Myös Tavi on Osuuskunta Poesian perustajajäseniä.

IC-98 on useita palkintoja ja kilpailuja Suomessa ja ulkomailla voittanut kahden kuvataiteilijan työryhmä. Visa Suonpää ja Patrik Söderlund tavoittelevat vapaan ajattelun tilaa, jossa teoksia ja niiden tekniikkavalintoja edeltää harkittu konteksti ja idea. Keskeisellä sijalla teoksissa ovat kriittinen ajattelu ja huolellinen taustatyö. Vuonna 2009 IC-98:lle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto.

Iconoclast Publications on IC-98:n julkaisusarja, jonka ensimmäinen julkaisu ilmestyi vuonna 1998. Aikaisemmat teokset ovat olleet taiteilijakirjoja, ja ne ovat kaikki saatavilla myös pdf-muodossa. Monet kirjat on toteutettu yhteistyössä eri taiteilijoiden kanssa.
 

ESSEET

Eiríkur Örn Norðdahl
Booby, Be Quiet!

Suomessa asuvan islantilaisen kirjailijan englanninkielinen kokoelma sisältää esseitä ja kolumneja mm. äänirunoudesta, kääntämisestä, vieraalla kielellä kirjoittamisesta ja vuoden 2008 talouskriisin vaikutuksesta islantilaiseen kirjallisuuteen.

Norðdahl’s essays are brilliant vivisections of contemporary poetry and its problems, filtered through the prism of Iceland’s 2008 economic collapse—a close cousin of our own so-called “economic downturn.” The kitschy, nostalgia-driven “future economies” of both contemporary money culture and poetry culture are closely linked here (and elsewhere): ” . . . the present worships an outdated past, even at the cost of a living present.” As poets we may be working toward a goal of “fame” in the twilight of imagination—and, as citizens, working toward “affluence” in the twilight of capitalism—but if we identify the importance of the living moment as “the only eternity that lasts, without pause,” at least one of us may yet become that “he or she who affects . . . the entire critical mass of moments we call eternity”—beyond the mirage-like glow of “fame.” Norðdahl’s lively essays also introduce us to (perhaps) heretofore unexplored global poetries old and new in the most entertaining way, and leave us pondering a few delightful scenarios: “Imagine a poem so robust and resourceful that it could survive humanity . . . the nuclear dust finally settles and all that’s left of mankind is poetry.” Considering how long poetry’s been around, that’s probably what’s going to happen anyway. But in case you’re wondering what a poetry that robust might look like, there may be some presentiments of it right here.

—Sharon Mesmer, author of Annoying Diabetic Bitch (Combo Books, 2008) and The Virgin Formica (Hanging Loose, 2008).

Teos ilmestyy 30.9.2011.

Eiríkur Örn Norðdahl (s. 1978) on Islannissa syntynyt, nykyään Oulussa asuva kirjailija ja kääntäjä sekä kansainvälisesti arvostettu äänirunoilija. Hän on julkaissut kolme romaania, joista viimeisin Gæska (“Ystävällisyys”) ilmestyi vuonna 2009. Hänen runojaan on käännetty usealle kielelle, ja hänen toinen romaaninsa ilmestyi vuonna 2010 Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Suomeksi Norðdahlin runoja on julkaistu Kirjaimessa, Nokturnossa, Nuoressa Voimassa ja Tuli&Savussa. Norðdahlilla on kotisivut osoitteessa www.norddahl.org. Sivut ovat islanniksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.