Nimetön intohimo

Marguerite Duras

Leopoldina Pallotta della Torre

Suomennos ja esipuhe
Aura Sevón

Poesia juhlii kirjailija-elokuvantekijä Marguerite Durasin 100-vuotisjuhlavuotta julkaisemalla Leopoldina Pallotta della Torren laajan Durasin elämää ja työtä valottavan haastattelukirjan.

Duras kertoo haastatteluissa työskentelystään kirjailijana ja elokuvaohjaajana, pohtii teostensa vastaanottoa, puhuu lempiohjaajistaan ja luonnehtii suhdettaan lempikirjailijoihinsa. Elämänkumppanikseen neljäkymmentä vuotta itseään nuoremman homoseksuaalin valinnut Duras puhuu sekä naisten että miesten keskinäisestä rakkaudesta, kuvailee omaa raskauttaan ja pohtii naisruumista. Lapsuus Indokiinassa, opiskeluvuodet ja poliittisen aktivismin kausi Pariisissa käsitellään paneutuen ja iän tuomalla viisaudella.

Duras antaa jäljittelemättömällä tyylillään vastauksensa kysymyksiin kuten: Miksi hiljaisuus ja naisena oleminen kytkeytyvät toisiinsa? Mihin ihmiset tarvitsevat televisiota ja elokuvia? Mitä on mieskirjoitus? Miksi Pariisissa on mahdotonta elää? Miksi kirjailija on sukupuoleton?

Nimetön intohimo ilmestyi alunperin 1989 italiaksi, mutta painos loppui pian ja kirja unohtui. Vuonna 2013 kirja julkaistiin uudelleen ranskaksi, ja se sai ylistävän vastaanoton. Duras ei elinaikanaan myöntänyt auliisti haastatteluja. Nimettömässä intohimossa Duras kuitenkin vastaa jopa Pallotta della Torren vaikeimpiin ja henkilökohtaisimpiin kysymyksiin ällistyttävän tyhjentävästi, intensiivisesti, antaumuksella.

 

Arvosteluja:

Pasi Salminen: Oman elämänsä Duras (Kiiltomato, 9.12.2014)

165 sivua
130 x 210 mm
Kansi: Kimmo Kallio
Taitto: Mikko Branders
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-022-8
Luokitus 80.71
Ilmestyy 4.10.2014

19,00 

Marguerite Duras

Marguerite Duras (1914–1996) on ranskankielisen kirjallisuuden tärkeimpiä kirjailijoita ja ajattelijoita. Duras asui lapsuutensa ja nuoruutensa Ranskan siirtomaavallan alaisessa Indokiinassa, mistä hän muutti Ranskaan opiskelemaan ja kirjoittamaan. (lisää…)