Ale!

Tuuli ja kissa

Lassi Hyvärinen

Tuuli, kissa, mehiläistarhuri ja nainen sipulin­varsi­hameessa elävät outojen asioiden ja tapahtumien unimaailmassa. On kuin kaikenlainen taianomaisuus olisi vetäytynyt retriittiin tämän epätavallisen nelikon elämään.

Absurdi anarkismi kääntyy päälaelleen. Mielikuvituksellisista asetelmista ja hullunkurisista sattumuksista kumpuaa ystävyyttä, surua ja unelmia. Unenomaisuus jäsentyy ja purkautuu vähitellen todellisuudeksi, jota elämme.

Hyvärisen runoissa leimahteleva huumori lomittuu kaihoon, pelkoon ja hiljaisuuteen. Uteliaisuuden merkitys, huolenpito ympäristöstä ja elämämme edellytykset kasvavat teemoiksi, joita tuulen ja kissan seurue tutkii, tökkii ja maistelee.

Tuuli ja kissa on kiitetyn ja palkitun Lassi Hyvärisen kolmas runoteos.

84 sivua
170 x 170 mm
Sidottu, kovakantinen
Kannen kuva: Heikki Räisänen
Kannen suunnittelu: Olli-Pekka Tennilä
Taitto: Marko Niemi
ISBN 978-952-305-094-5
ISBN 978-952-305-095-2 (PDF)
Luokitus 82.2
Huhtikuu 2018


Tanssiva karhu -palkinto 2018

23,00 

Lataa pdf

Kissa ripustaa pyykkipoikia narulle.
Maantietä lähestyy pölypilvi.
Missä narun toinen pää on kiinni?

Aurinko laskee suoraan peltoon, perunoihin.
Sade on hakannut ne esiin sammalesta.
Mutta pellon takana, metsän takana
jotkut supisevat. Se on yhteiskunta.

Kuuntele, yhteiskunta supisee kaukaisuudessa!
Katso tarkemmin, sanoo tuuli, ja minä katson.
Se on kihokki, pieni suokukka.

Lassi Hyvärinen

Lassi Hyvärinen (s. 1981) on uudistanut ja rikastanut kotimaista runokenttää esikoiskokoelmastaan Riippuvat puutarhat (2008) lähtien. (lisää…)

Arvosteluja

“Huumoria on mukana yllin kyllin, kuten kissarunoilta voikin odottaa. Vaikka Hyvärinen täll äkertaa kirjoitta muodoltaan kurinalaisia runoja, koskaan ei voi ennakoida, mitä kissalla on mielessään.”
“Runojen vänkyrä, uniikki todellisuus kieputtaa lukijaa villisti ympäriinsä, mutta samalla kokoelman maailma hahmottuu eheänä ja harmonisena rakennelmana.”
“Tuulessa ja kissassa rakennetaan lähes romaanimaista fiktiivistä maailmaa, jossa on kertomuksen pysyvyyttä. Samaan aikaan yksityiskohtien tasolla sen poetiikka on arvaamatonta, loputtoman kekseliästä ja ehtymättömän raikasta. ”
“Tuntuu kuin lyhyehköjen runojen joka sana olisi ladattu merkityksiä täyteen.”
“Jokainen säe yllättää ja vie aiemmin muodostettua kuvaa kuin kaleidoskooppia kääntäen aivan uuteen suuntaan, allegorioita voisi löytää puolikkaasta sanastakin. ”