Salit
Kaija Rantakari
”Viipyminen pienen muotokuvan äärellä paljastaa / katsojasta enemmän kuin katseen kohteesta”.
Kaija Rantakarin kolmas runokokoelma kirjaa herkällä intuitiolla ja tarkkaavaisuudella liikettä katsojan ja taideteoksen välillä. Sen hiljainen mutta lumoavan ilmaisuvoimainen kieli onnistuu kuvaamaan niitä mikroliikahduksia, joita keskittynyt asian – muotokuvan, ihmisen, säätilan – äärellä oleminen aiheuttaa. ”Silmieni pienet sormet taittelemassa auki laskoksiasi”.
Huomion kohde siirtyy vaivihkaisesti maalauksesta maisemaan ja toiseen ihmiseen. Runojen kiihkeän hiljainen puhunta kohostaa vuoroin vernissan ja sametin materiaalisuutta, vuoroin halua, joka on kaikkea muuta kuin kepeää ja viatonta: ”Piirrän sormellani viivaa rintalastaasi / niin monta kertaa / että olet haljeta käsiini”.
Salit on ilmaisultaan hyvin keskittynyt kokoelma, joka pienillä siirroilla, kuin kirjoen, rakentaa pakahduttavan voimakasta runoutta maalauksista, halusta ja havainnosta. ”Lisään tänne vielä kourallisen pimeää / ja sylissä lepäävät kätesi ovat kuin kauniit kimput valoa”
Kaija Rantakari
Salit
104 sivua
155 x 185 mm
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: lankasidottu, kovakantinen
ISBN 978-952-305-174-4
Luokitus: 82.2
20,00 €
suodatettu valo valuu sisään katonrajasta –
säteiden pesemä lattia näyttää, missä tulee pysähtyä,
jos haluaa kokea merkittävimmät asiat
tämä ei perinteisesti ole yksi niistä
Arvosteluja
“Tunteen palo ylittää ajan, paikan, normit.”
“Salit on vankka osoitus Rantakarin taidokkuudesta: sanat ovat painokkaita ja kätkevät sisäänsä moniaalle kurkottavia merkityksiä, synnyttävät kielen, joka kertoo siitä, mitä ei voi suoraan sanoa. Kuten runo parhaimmillaan tekee.”
“Yksityiskohtien sijaan Rantakarin kokoelmassa suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin hallittu kokonaisuus.”
“Rantakari pääsee taiteen avulla harvinaisen laajoihin ulottuvuuksiin. Hän antaa kuvataiteen aueta reilusti raamiensa yli.”
“Teos on kätketty: lukija voi löytää siitä sellaisia merkityksiä, joita haluaa. Runot ohjaavat tietynlaiseen tulkintaan, mutta jättävät lukijalle tilaa peilata merkityksiä omaan itseensä.”
“Salit kihisee aistillisuutta kuin päiväuniensa painajaisista juuri heränneet laiskat käärmeet.”