Q

Mikko Väänänen

Mikko Väänänen kääntää toisessa runoteoksessaan kursailematta katseen runouden ikiaikaiseen aiheeseen, Kuuhun. ”Säännöllisesti muodoltaan toistuvan ikuisen merkin” tuttuus kyseenalaistetaan arvoituksellisen hämärällä mutta tarkalla kielellä, jonka humoristinen ja filosofinen vaeltelu tummasävyisellä öisellä taivaalla säteilee runoutta, jossa on aistittavissa niin itämaisia kuin länsimaisiakin sävyjä. Tekstissä liikutaan korkealta matalalle sekä sinusta minuun aidon nondualismin hengessä. Teoksen typografiasta ja kuvituksesta vastaavan Viivi Wariksen Kuu saa monia muotoja aina arkaaisista myyteistä lakonisiksi kirjaimiksi ja siitä tuntemattomaksi toiseksi, unohtamatta kvanttifysiikkaa.

Teoksessa perinteet – kuten zen, antiikin ajattelu, kristillinen mythos ja aikalaisajattelu – sotkeutuvat arveluttavan kutkuttavalla tavalla. Q kieltäytyy hyväksymästä aikakauden mätää negatiivista auraa ja sitä vastoin osoittaa mieltä näkemällä kaiken Kuun – tai Q:n – valossa, koskettamalla jokaista ilmiötä osana tuota loistoa, toistoa.

n. 90 sivua
Kansi: Viivi Waris
Taitto: Viivi Waris
Sidosasu: kovakantinen
ISBN 978-952-305-207-9
Luokitus: 82.2
maaliskuu 2023


Nihil interit -palkinto 2023

29,00 

Liikkua yhä lyhempiä reittejä
sanotaan seittejä
tiibetiläinen vuohi laulaa
loputonta ylistystä äidille
sen tiedetään lepäilevän kello neljän aikaan
eikä sen liikkeistä muuta sitten tiedetäkään

Mikko Väänänen

Mikko Väänänen (s. 1980) on kirjailija ja tutkija, joka on julkaissut runoteoksen, matkakirjan Intiasta ja runollisfilosofisen tietokirjan zenistä. Hän on opiskellut filosofiaa Jyväskylän yliopistossa ja Intiassa, muun muassa Banarasin Hindu-yliopistossa.