Ale!

Perikato

Ulrika Nielsen

suomennos Marko Niemi

Suomenruotsalaisen Ulrika Nielsenin Perikato on dystooppinen runoteos, joka kuvailee tarkkanäköisesti tuhoa kohti kulkevaa maailmaa.

Voittajiin ja häviäjiin jaetussa maailmassa on lopulta kenties vain häviäjiä: pilvenpiirtäjän 27. kerroksessa asuva menestyjänainen kaipaa alas, mutta on unohtanut, mitä hän oikeastaan haluaa tai miltä tuntuu tuntea jotain. Mitä on olla ihminen.

Perikato sisältää intensiivisen läsnäolon hetkiä, joissa kipinöi yhä toivo. Raunioiden keskeltä ja hylätyistä ostoskeskuksista voi löytää yllättävää kauneutta.

Ruotsinkielinen alkuteos Undergången ilmestyi keväällä 2015 ja voitti samana vuonna Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon. Katkelma teoksen nimiosastosta on ilmestynyt aiemmin Niemen suomentamana runouslehti Tuli&Savun juhlakirjassa Ikuinen kertosäe (2015).

Svenska Yles litteraturpris 2015


Katso video »

108 sivua
160 x 185 mm
Kansi: Tiina Lehikoinen
Taitto: Marko Niemi
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-066-2
ISBN 978-952-305-067-9 (pdf)
Luokitus 82.2
Huhtikuu 2017

18,00 

Ajattelen edelleen hevosia, niiden lämpöä huokuvia ruumiita.

Hevosta Jia Zhangken elokuvassa A touch of sin. Juuttuneena liejuun. Sen jalat ja vaunun pyörät vajoavat yhä syvemmälle. Piiskausta. Omistaja piiskaa hevosta. Aina samaan kohtaan. Kupeisiin. Vaikkei hevonen pysty liikkumaan. Vaikka sen on mahdotonta päästä irti. Jatkuvasti, rytmikkäästi, kovaa, ikuisuuden. Tämä on alkukantaista piiskausta, rangaistus jostain tuntemattomasta rikoksesta. Avoin haava. Syvä liha. Mikä kiehuu hevosen sisällä. Olosuhteet. Miten takajalat antavat lopulta periksi, raskas ruumis vajoaa alaspäin, vaunu painuu taaksepäin että hevonen voikin seistä niin. Piiskaus vain jatkuu. Uskomaton sinnikkyys. Pää pystyssä, ruskea katse. Haluaisin vajota hevosen rinnalla. Haluaisin painaa otsani hevosen ruumista vasten. Haluaisin jäädä tuonne liejuun, hevosen luo.

Ulrika Nielsen

Ulrika Nielsen on Tukholmassa asuva suomenruotsalainen runoilija, joka on julkaissut kuusi kirjaa.

Arvosteluja

“Perikadon puhuttelevuutta ei voi paikantaa tyhjentävästi”
“Med bottendjupt allvar och med en mångskiftad språklig intensitet åskådliggör Nielsen vad som händer med människan”
“Kaos, kriser, krig, katastrofer – allt kommer över oss som meteorregn över tid och rum”
“Nielsen har en säker rytmkänsla som sveper med sig läsaren genom ett gytter av dystopier”