Lento

Virpi Alanen

Lento on scifirunoelma, jossa avaruus ulottuu tähdistä ja planeetoista ihmisyyden ytimiin: mieleen, rytmiin, kieleen. Entiteetti matkustaa avaruudessa yrittäen hahmottaa ihmisenä olemisen poeettista koodia.

Kieli on avain elolliseen, kun havainnot lepattavat melankoliaansa, kun entiteetissä hapuilee minuus ja sinällä on pimeys surun takana. On sota, kaoottinen kylmä maapallo, vierauden kirkkautta, ulkopuolisuuden tomua, vanha sinipellinpala, jota sade hakkaa, mutta raajoista avautuvat värikierteet: mereennymme, sisuunnumme, nauramme.

Avaruus voi olla rujo ja depressiivinen, mutta kulkijassa on myös françoisvillonmaista synkkää keveyttä. Teos tarjoaa lukijalle seikkailun: vaihtoehtoisia lukutapoja ja monimuotoisia merkitysten ja tulkintojen horisontteja.

n. 100 sivua
Kansi: Tommi Musturi
Taitto: Mikko Branders
Sidosasu: pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-210-9
Luokitus: 82.2
syyskuu 2023

29,00 

välähdys välähdys, vedetään rinnasta
liiat numeroinnit, sateeseen jätetyt
mustat neliöt, ruosteiset polkupyörät,
mädät kakkosneloset, puretut mielenkissat
ja tyhjät luurangot, sodanaikaisia pommeja

reikäisiä pressuja, petroolikannu, junanpilli,
rauhankärkkyjät, valaistumiset, merennukke,
osaat lentää kielen rakennelmaa
kahdeksantanssin tähtisylin mitta
ja arvoituksin ratkaistavat koneet

Virpi Alanen

Virpi Alanen (s.1978) on Helsingissä asuva runoilija ja aforisti. Hänen esikoisteoksensa Ystävätär K ilmestyi Poesian kustantamana vuonna 2012. Alasen tähänastiseen tuotantoon kuuluu runoteoksia ja aforismikokoelmia. Hän on pitänyt myös visuaalisen runouden näyttelyitä.