Himmeä sininen piste

Pauliina Haasjoki

Millainen insinööri nykyihminen on planeetallaan ja millainen osa sen elonkehää? Himmeä sininen piste etsii vastauksia pallonmuotoisen kotimme elintärkeisiin kysymyksiin.

Viime vuosisadan tulevaisuuskuvitelmat alkavat näyttää hyvin erilaisilta, kun kuvitelma fossiilisten energianlähteiden pohjalle rakentuvasta yhä laajenevasta sivilisaatiosta alkaa kaatua. Minkälaisena maailma ja sen elämä näyttäytyy nyt, kun tiedämme yhä enemmän omasta rajallisuudestamme?

Kirjailija Pauliina Haasjoki pohtii esseeteoksessaan elämää ja erilaisten eliöiden kohtaloita tällä planeetalla omakohtaisesti ja tarkkanäköisesti. Esseet liikkuvat sulavasti tietokirjallisuudesta kaunoon, taideteoksista aikalaiskritiikkiin, ja ne antavat lukijalle tilaa pysähtyä ja vetää omat johtopäätöksensä.

n. 250 sivua
148 x 210 mm
Kansi: Tiina Lehikoinen
Taitto: Miika Immonen
Sidosasu: pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-130-0
ISBN 978-952-305-131-7 (ekirja, PDF)
Luokitus: 84

Tähtitaivaasta, jonka näemme yöllä kuin pallopinnan sisäpuolen, on mahdollista tehdä kartta siinä missä Maan pinnastakin, ja näistä molemmista on mahdollista tehdä samanlainen kaksiulotteinen karttaprojektio. Jos nämä samanmuotoiset karttaprojektiot asetetaan päällekkäin, jokaista pistettä maapallolla vastaa jokin meille näkyvissä olevan yötaivaan piste, ja tässä pisteessa saattaa sijaita valonlähde. Usein sekin on pistemäinen.

Pistemäinen valo voi olla geostaattisella radalla kiertävä ihmisen tekemä satelliitti; se voi olla planeetta tai planeetan kuu; hetkellisesti se voisi olla tähtienvälisestä avaruudesta tullut, ilmakehään ehtinyt ja kuvaan pysäytetty palavana liikkuva kappale. Edelleen se voi olla tähti, joka sijaitsee esimerkiksi neljän valovuoden päässä (Proxima Centauri) tai, teoriassa, kolmen miljardin valovuoden päässä sijaitseva supernova. Se voi olla kaasupilvi, joka kuvaa otettaessa oli muodostumassa tähdeksi planeettoineen, tai se voi olla galaksi.

Maapallon piste tervehtii ystävyyspistettään, joka voi ajassa ja paikassa olla mitä tahansa havaittavan maailmankaikkeuden rajoissa ihmisen mittakaavasta ylöspäin.

Pauliina Haasjoki

Pauliina Haasjoki (s. 1976) on helsinkiläinen runoilija ja Poesian jäsen. Hän on kirjoittanut useita runokokoelmia, viimeisimpänä Promessa (Otava, 2019). (lisää…)