Ale!

Himmeä sininen piste

Pauliina Haasjoki

Millainen insinööri nykyihminen on planeetallaan ja millainen osa sen elonkehää? Himmeä sininen piste etsii vastauksia pallonmuotoisen kotimme elintärkeisiin kysymyksiin.

Viime vuosisadan tulevaisuuskuvitelmat alkavat näyttää hyvin erilaisilta, kun kuvitelma fossiilisten energianlähteiden pohjalle rakentuvasta yhä laajenevasta sivilisaatiosta alkaa kaatua. Minkälaisena maailma ja sen elämä näyttäytyy nyt, kun tiedämme yhä enemmän omasta rajallisuudestamme?

Kirjailija Pauliina Haasjoki pohtii esseeteoksessaan elämää ja erilaisten eliöiden kohtaloita tällä planeetalla omakohtaisesti ja tarkkanäköisesti. Esseet liikkuvat sulavasti tietokirjallisuudesta kaunoon, taideteoksista aikalaiskritiikkiin, ja ne antavat lukijalle tilaa pysähtyä ja vetää omat johtopäätöksensä.

319 sivua
148 x 210 mm
Kansi: Tiina Lehikoinen
Sisuksen suunnittelu: Miika Immonen
Sidosasu: pehmeäkantinen
ISBN 978-952-305-130-0
ISBN 978-952-305-131-7 (ekirja, PDF)
Luokitus: 50.1
Syyskuu 2019

20,00 

Himmeän sinisen pisteen kaukainen tuike merkitsee fantasioita ja projektioita, ulkopuolelta odotettua ratkaisua, tihentymistä ja etäännyttämistä. Miljardien kilometrien päästä otettu Maan muotokuva voi saada toisenlaisen merkityksen: Pale Blue Dot näyttää Maan sellaiselta etäisyydeltä, jolta elävä eksoplaneetta jo tunnistettaisiin. Oman aurinkokuntansa laidalta katsottuna Maa näkyy oleellisissa yhteyksissään, elämänvyöhykkeellä, aurinkokunnan ainoana monisoluista ja monimutkaista elämää tukevana taivaankappaleena.

Pauliina Haasjoki

Pauliina Haasjoki (s. 1976) on helsinkiläinen runoilija ja Poesian jäsen. Hän on kirjoittanut useita runoteoksia, viimeisimpänä Promessa (Otava, 2019). (lisää…)

Arvosteluja

“Himmeän sinisen pisteen suurin ansio on perspektiivin avaaminen ja avartaminen.”
“Viisas, raukea, mutta ennen kaikkea sellainen, jonka edessä itsensä kokee lohdullisella tavalla pieneksi ja tyhmäksi.”
“Himmeä sininen piste on rohkea kirja. - - Sävy ei kertaakaan kolmensadan sivun aikana ole aggressiivinen, vaikka käsiteltävät planeetan kohtalonkysymykset oikeuttaisivat sen. ”
“Kirjallisuuden tohtorin katse on tarkka ja ajatus partaveitsi.”
“Haasjoen puhuja on varsin maltillinen ja leppoisa myös suurten ja painostavien aiheiden äärellä, eikä persoona tunnu juuri puskevan läpi.”