Janne Nummela

Janne Nummela (s. 1973) on kolme runokokoelmaa julkaissut hausjärveläinen kokeellinen runoilija ja patenttivirkailija.

Esikoisrunokokoelma Lyhyellä matkalla ohuesti jäätyneen meren yli (poEsia, 2006) oli ensimmäinen suomalainen runoteos, jossa hyödynnettiin laajasti internetin hakukoneita.

Toinen kokoelma frigiditalvi (ntamo, 2008) syntyi yhteistyössä arkkitehti Adalbert Aapolan kanssa. Se on tekijän omin sanoin “kokeilu, jossa ulkoistetaan kokoelman rakennussuunnittelu, toisen näkemä nuoruuden omakuva”. Uusimmassa kokoelmassa Medusareaktorit (ntamo, 2009) suomalainen runous löytää science fictionin. Kysymys on ehkä mytologiapunkista, avaruussatiirista tai eeppisten fragmenttien kyberromantiikasta, kuten runoilija Teemu Manninen on sitä luonnehtinut.

Nummelan ensimmäiset maalaukset syntyivät heinäkuussa 2009. Reilun puolen vuoden aikana syntyi noin 120 teosta ja kehittyi oma orgaaninen kuvallinen ilmaisu. Taidehistoriallisia ja -teknisiä viitepisteitä löytyy ranskalaisesta ja amerikkalaisesta lyyrisestä abstraktista, tasismista, japanilaisesta klassisesta maalaustaiteesta sekä itämaisista paperimarmorointitekniikoista.

Muualla verkossa

Ensisakset, neitsytpaperi -blogi

Teokset

Kuvia