Runokuu Suvilahden Tiivistämöllä sekä mm. kulttuurikeskus Stoassa, Rosebud Sivullisessa. Mukana lukuisia poesialaisia mm. Juha Kulmala, Mari Laaksonen, Päivi Mehtonen, Henrik Pathirane, Reetta Pekkanen, Riikka Simpura, J. P. Sipilä, Jouni Teittinen, Petra Vallila.
Näyttely: Tiina Lehikoisen ”Kiertymiä”
Syväsukellus: Ann Jäderlund (SWE)
Avajaisklubi: Poetry Mixtape
Runokuun avajaisklubilla Poetry Mixtapessa on luvassa laaja kattaus runoutta lausuttuna ja yllättävinkin keinoin esitettynä Suomesta ja ulkomailta. Klubin juontavat valovoimaiset kirjailijat Sinikka Vuola ja Niklas Ahnberg.
Runoja uusista kokoelmistaan lukevat Juha Kulmala ja Pauliina Haasjoki. Kulmalan RESET kaivaa kaiken kulutetun ja roskan alta esiin sellaista kaunista, merkityksellistä ja ahdistavaakin, jonka säilyttäminen katastrofin yli on taiteen tehtävä. Haasjoen Nausikaa taas on feministinen ja planetaarinen runoteos, joka tutkii aineenkiertoa ja lajienvälisyyttä.
Illan aikana saamme kuulla runoja useilla kielillä ja suomeksi käännettyinä. Katariina Vuorinen tarjoilee kaksikielisen luennan espanjaksi ja suomeksi kokoelmastaan Myöhempien kesien jumalat. Antonella Anedda ja Hannimari Heino lausuvat italiaksi ja suomeksi Aneddan runovalikoimasta Anatomioita, ja Ann Jäderlundin ruotsiksi lukemien runojen käännökset lukee suomeksi Jyrki Kiiskinen. Myös turkkilaislähtöinen, nyt Saksassa Writers in exile -stipendin turvin asuva palkittu kirjailija ja aktivisti Nazli Karabiyikoglu esittää Runokuun avausillassa tekstikatkelmansa.
Audiovisuaalisen esityksen tarjoilee J. P. Sipilä verkkoon rakennetulla monimediainstallaatiollaan Illan tullen (huomennakin). Teos liikkuu tekstin, kuvien ja äänten avulla erilaisissa tiloissa, joita tavallisessa verkkoselaimessa ei ole totuttu kohtaamaan. Oleellinen osa kokemusta on teoksen rikas ja tunnelmallinen äänimaisema, joiden luomisesta vastaavat Bereen Ondo, Machinefabriek ja Samuli Sailo.
Myös Circuit Arcadia laajentaa runouskäsityksiä teoksellaan _Degeneraatio (2021). Teoksen protagonistin pitkään jatkunut insomnia avaa portaalin uncanny valley’n pohjalle, missä kohtaaminen konejumalattaren kanssa lähtee purkamaan generaation ja hajoamisen välistä suhdetta. Teksti, luenta ja video: Mari Laaksonen. Äänisuunnittelu, video: Frankie Shannon.
Ilta huipentuu black mödernismin ≠ sota ≠ sota ≠ sota -esitykseen, joka rakentuu ukrainalaisten nykyrunoilijoiden suomennettujen runojen ympärille.
Liput: 15 e (Nuoren Voiman liiton jäsenet) / 18 e.
Keskustelu: Glitchfeminismi, kirjallisuus ja muut taiteet
Yhä useampi löytää oman identiteettinsä ja kokee poliittisen herätyksen internetin keskustelualustoilla. Digitaaliset alustat tarjoavat ainutlaatuisia feministisen toiminnan ja yhteisöllisyyden mahdollisuuksia, jotka leviävät myös toimintaan AFK, away from keyboard. Legacy Russellin suomennettu teos Glitchfeminismi — Manifesti (Tutkijaliitto 2022) on näppäimistön äärellä varttuneen intohimoinen manifesti, joka löytää yhteiskunnallista kumousvoimaa internetyhteisöjen toimintakulttuureista.
Keskustelemaan saapuvat teoksen suomentaneeseen kollektiiviin kuuluva Henrik Pathirane sekä äänisuunnittelijan/ääni- ja esitystaiteilijan näkökulmasta aihetta käsittelevä Tari Doris, joka on kehitellyt ei-binäärisen äänisuunnittelun ajatuksia. Niin ikään kääntäjäkollektiiviin kuuluva Taneli Viljanen vetää keskustelua. Tapahtuma on maksuton.
The Poets’ Sounds
Monitaiteisessa The Poets’ Sounds -projektissa kuusi Euroopan eri maista tulevaa runoilijaa tekee yhdessä kölniläisen puhetaidetrio sprechbohrerin kanssa uudenlaista äänen, runouden ja musiikin rajaa sekoittavaa taidetta. Nämä uudet äänet koetaan tänä kesänä konserteissa ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa. Projektin runoilijat ovat Tone Avenstroup (Norja), Eduard Escoffet (Katalonia), Katalin Ladik (Unkari), Morten Søndergaard (Tanska), Miia Toivio (Suomi) ja Elisabeth Wandeler-Deck (Sveitsi). Runokuussa esiintyvät Escoffet, Søndergaard ja Toivio.
The Poets’ Sounds tulee ei-kenenkään-maalta, joka ei tunne rajoja. The Poets’ Sounds yhdistää kirjallisuuden ja musiikin; kieltä ei vain vaihdeta toiseen samaan hengenvetoon, vaan se keksitään uudestaan. Sanalla sanoen: The Poets’ Sounds on koe, johon Morten Søndergaard, Miia Toivio ja Eduard Escoffet sekä sanataidetrio sprechbohrer (Sigrid Sachse, Harald Muenz ja Georg Sachse, DE) uskaltavat ryhtyä yhdessä.
Tapahtuman avaa alkusanoillaan Marina Agathangelidou. Projektiin osallistuneet taiteilijat Morten Søndergaard, Miia Toivio ja Eduard Escoffet lukevat tekstejään, jonka jälkeen on luvassa keskustelua heidän ajatuksistaan ja kokemuksistaan taiteiden rajojen yli kurottelemisesta. Tapahtuma huipentuu The Poets’ Sounds -esitykseen. Runoilijat säveltävät kukin kappaleen kolmelle puhuvalle äänelle, joita sprechbohrer-trio tulkitsee. Esityksessään sprechbohrer hyödyntää kaikkien The Poets’ Sounds -projektin runoilijoiden tekstejä. Yleisölle jaetaan käsiohjelmia, jotka taustoittavat esitystä. Vapaa pääsy.
Koettelevan kirjallisuuden klubi: Hämärä
Koettelevan kirjallisuuden klubilla kysytään ja koetaan, miten kirjallisuus ja taiteet tapailevat muodon ja muodottomuuden, tiedon ja tietämättömyyden rajoilla. Kolmen esityksen ja niihin liittyvien keskustelujen kautta liikutaan lajien – sekä taiteen- että biologisten – kohtaamispaikoilla: mikä on kirjoitukselle, äänelle ja kuvalle erityistä ja omaa, miten ne illan esityksissä resonoivat ja mistä löytyy jaettu maasto. Klubin ovat kuratoineet ja iltaa luotsaavat Reetta Pekkanen ja Jouni Teittinen.
Teoksessaan Fantasma (S&S 2022) Tanja Tiekso tarkastelee valveunia ja maanalaisia näkyjä, tiloja joissa jokin muuttuu toiseksi. Muodonmuutokset ovat läsnä myös Olli Aarnin äänitaiteessa. Illan esityksessä hän loihtii esiin Tiekson teoksen innoittamia, hahmosta toiseen loikkivia ja muotojen välillä häilyviä ääniä. Ääni ja Tiekson lukema teksti ovat itsenäisiä elementtejä, jotka toisiaan tunnustellessaan ja satunnaisesti kohdatessaan muodostavat yllättäviä kuvioita.
Runoilija Henriikka Tavi ja saksofonisti Jaakko Martikainen hyödyntävät esiintymisessään ihmisäänen ja saksofonin äänen samankaltaisuutta. Ad hoc -esitysten keinovalikoima vaihtelee runonluennasta iskelmään, free jazzista äänirunouteen. Tämänkertaisen esityksen keskiössä on monirotuinen koira nimeltä Remu.
Pauliina Mäkelän ja Topias Tiheäsalon duo Kultapalmut yhdistää kuvallisia ja äänellisiä ulottuvuuksia maagiseksi, nykypäivän taikalamppuesitykseksi – kuin kokeelliseksi Laterna Magicaksi. Kultapalmut tekee eräänlaisia reaaliaikaisia, aina omanlaisekseen muodostuvia elokuvia. Piirtoheittimin heijastetut kuvat ja konkreettiset heijastumat saavat seurakseen sähkökitaran, transistoriradion ja kameran salaman ääniä. Mukana on kokeellisuutta ja sattumaa: yksittäinen esitys ei koskaan ole toistettavissa sellaisenaan. Klubi järjestetään Tiivistämön salissa. Liput: 10 e (NVL:n jäsenet) / 12 e.
Keskustelu: Abstrakti proosa – proosan ja runon rajoja
Päivi Mehtosen teos Abstraktin kirjallisuuden loisto ja kurjuus (Poesia, 2022) taustoittaa Suomessa aiemmin tuntematonta sanataiteen traditiota, joka 1900-luvun alussa tuntui vaikuttavan kaikkeen mutta sittemmin unohtui.
Mehtonen saapuu keskustelemaan teoksen pohjalta ja innoittamana proosan ja runon rajoista runoilija Silja Järventaustan kanssa. Järventaustan proosarunokokoelmat koettelevat luovasti ja omalakisesti kielen ja lajien rajoja, ja hänen kokoelmansa Hyvän yön puisto (Teos 2012) saikin Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran parhaan proosateoksen palkinnon. Uusin teos Iltapäivä isolla kirjaimella ilmestyi maaliskuussa 2022.
Mehtosta ja Järventaustaa haastattelee esseisti ja runoilija Pauliina Haasjoki, joka ei ole milloinkaan pystynyt ratkaisemaan itselleen tyhjentävästi ja lopullisesti sitä, missä runous ja proosa erkaantuvat. Vapaa pääsy.
Tanssiva karhu
Tule seuraamaan Yle Radio 1:n suoraa lähetystä, jossa esiintyvät Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaat ja paljastuu, mikä teos voittaa! Minna Joenniemen ja Pietari Kylmälän juontamassa illassa selviää myös Kääntäjäkarhun voittaja.
Vuoden 2022 Tanssiva karhu -ehdokkaat ovat Lina Bonden om er mamma & om mig (Förlaget), Anja Erämajan Olen nyt täällä metsässä (Wsoy), Silja Järventaustan Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos), Olli Sinivaaran Puut (Teos), Pelle Romantiquen Konerunoja (Enostone) sekä Olli-Pekka Tennilän Lemmonommel (Poesia). Pelle & Romantiks esiintyvät vielä myöhemmin illalla Runomaratonin jälkeen klo 23. Tapahtuma järjestetään Tiivistämön salissa. Vapaa pääsy!
Katso esimerkit valloittavien ehdokkaiden esiintymisestä: https://yle.fi/aihe/a/20-10003045?fbclid=IwAR0-XCMm2LJZ-3JZXqVT5S8n7RrloAFT6r7KMIGJYTyu6U_IeVQnYEq-byY
Runomaraton
Runomaratonissa kuullaan kattaus hiljattain julkaistua suomalaista nykyrunoa! Illan runoilijoiden runoja voi bongata Runokuun aikaan myös HSL:n liikennevälineiden infotauluilla sekä tietysti tänäkin vuonna festivaalin yhteydessä julkaistuissa runokorteissa.
Illan runokimarassa esiintyvät Milka Luhtaniemi, Virpi Vairinen, Susinukke Kosola, Taneli Viljanen, Miia Toivio, Olli Heikkonen, Peter Mickwitz ja Vilja-Tuulia Huotarinen. Tapahtuman juontavat Ilona Rantamäki ja Matias Loikala.
Tapahtuma järjestetään Tiivistämön salissa Tanssiva Karhu -ohjelman jälkeen. Runomaratonin perään kuullaan vielä Pelle & Romantiks -runoyhtyeen esitys. Yhdessä tapahtumat tarjoavat runoa illan täydeltä! Vapaa pääsy.
Runokuu OFF: Perjantai
Runokuu OFF on Runokuu-festivaalin uusi ohjelmakokonaisuus, joka järjestetään 26.-27.8. klo 14.30 – 21 pääosin Rosebud Sivullinen -kirjakaupan Stagella. OFF on suomalaisen kirjallisuuskentän moninaisten toimijoiden mahdollisuus järjestää omannäköistään ohjelmaa Runokuun puitteissa.
Klo 19 – 20 lavalle pääsevät tämän syksyn esikoisrunoilijat Petra Vallila ja Riikka Simpura. He keskustelevat kielestä, runoudesta sekä teostensa taustoista ja teemoista. Simpuran runokokoelmassa Painottomuus valon ja pimeyden kategoriat murtuvat sen avarassa ja merkityksen kyllästämässä minimalistisessa ilmaisussa. Vallilan runoteos ehkä kirjoittaa työstä irtautuneen työn kieltä yritysmaailman asiallisuuden ja eksaktiuden varaan rakentuvasta katseesta.
Klo 20 – 21 OFF-perjantai päättyy leikkisiin tunnelmiin, kun saamme tutustua Tuli & Savun Leikki-numeroon, joka ehdottaa, että kirjoittamisen sijaan runoa voisi vaikka veistää, kuvata, piirtää, leikata, ohjelmoida tai säveltää. Esiintymässä Leikki-numeron tekijöistä Hanna Syrjämäki, Susi Nousiainen ja Lauri Hei.
Runokuu OFF -tapahtuma on maksuton. Tapahtumat striimataan Rosebudin YouTube-kanavalle, Sivullinen_Stage:lle.