Henriikka Tavi Suven runoilija 2017
5.7.2017

5.-9. heinäkuuta järjestettävän Kajaanin Runoviikon Suven runoilija on tänä vuonna Henriikka Tavi (s. 1978).

Kuva: Leena Lahti

Tavin esikoisteos esim. Esa ilmestyi vuonna 2007 (Teos). Se palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla kotimaisesta esikoiskirjasta. Esikoista on luonnehdittu erilaisten runokielioppien kokeilukentäksi.

Tavin toinen teos Sanakirja (Poesia) ilmestyi keväällä 2010. Kolmannella runokokoelmallaan Toivo (Teos, 2011) hän voitti sekä Kalevi Jäntin palkinnon että Yleisradion jakaman Tanssivan karhun. Toivo oli myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Kaksitoista oli Henriikka Tavin vuoden 2012 alussa alkanut ja maaliskuussa 2013 päättynyt julkaisuprojekti, jota on luonnehdittu kirjalliseksi ihmiskokeeksi. Projekti sai alkunsa, kun Tavi alkoi pohtia, montako runoteosta runoilijan pitäisi vuodessa julkaista päästäkseen yli köyhyysrajan. Suomessa se oli Euroopan komission mukaan 1080 euroa. 12 vei runouden julkaisemisen ja kustantamisen kohti performanssia ja käsitetaidetta. 12-sarja heijastelee luovan talouden strategioita, runoilijakuvan muutosta sekä uusien julkaisutapojen vaikutusta kirjalliseen julkisuuteen.

Oman kirjoittamisensa lisäksi Tavi on mukana Osuuskunta Poesian toiminnassa ja toimii aktiivisesti kirjallisuuskentällä. Hän on myös suomentanut Friedrich Schillerin esseen Naiivista ja sentimentaalista runoudesta (Tutkijaliitto, 2008) sekä lastenkirjat Hämäräkirja, Mainio herra Iloinen, Retkuliina ja Retkuliina rakastuu. Tavi kuuluu runouslehti Tuli & Savun toimituskuntaan. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa estetiikkaa, yleistä kirjallisuustiedettä ja teoreettista filosofiaa.