Kalevi Jäntin palkinto Sini Silverin Titaanidiskolle

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto on myönnetty Sini Silverin runoteokselle Titaanidisko (Poesia 2020). Palkinto on arvoltaan 18 000 euroa.

Palkintolautakuntaan kuuluvat puheenjohtaja kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko sekä jäsenet VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.

Sini Silveri. Kuva Antti Kainulainen
Sini Silveri. Kuva Antti Kainulainen

”Sini Silverin esikoisteos on anteliasta runoutta, joka nauraa iloisesti modernismin minimalistisille hyveille. Titaanidiskon oikkujen ja yllätysten runousoppi, mainiot metaforat, pitävät lukijansa lämpimässä syleilyssä alusta loppuun: ‘RINTANI AURINKOPANEELI ON TULESSA”, se kiljaisee.’”

”Eletään jälkimodernissa maisemassa, joka on raskaana ympäristöhuolesta. Ja silti eräillään jossain avohakkuun ja muovimeren välimailla, riemuitaan tyrnistä ja tupasvillasta. Silverin proosarunon ihminen on ruumiillinen ja yhteisöllinen olento, vaikka sitten vain ‘prekaarinen torso’. Kädettömänäkin se aistii, tuntee ja sanoittaa, on hereillä, ‘töpsyttää tuulen kanssa’, yhdistää havaintojensa materiaalisuuden ja sisäisen palonsa.”

”Titaanidisko on loppuun asti tutkittu teoskokonaisuus, upea näyte Sini Silverin kielen ja rytmin tajusta. Sen energia on enemmän kuin tervetullutta suomalaiseen runouteen. Rohkeutta valava asenne ei jätä kylmäksi: ‘mieti olla kirkas // taistella // uudesti jatkuvasti hellä.’”