Kannanotto Helsingin kirjamessuihin

Osuuskunta Poesia

Vuodesta 2011 Helsingin kirjamessuille osallistunut Poesia jättää tänä vuonna messut väliin ensimmäistä kertaa.


Kuusi kertaa Helsingin kirjamessuille osallistunutta Osuuskunta Poesiaa ei tänä vuonna löydä Messukeskuksen kirjahulinasta.

Välivuoden aikana runouden kustantamiseen erikoistunut yhteisöllinen kustantamo kerää voimia seuraavaan kirjavuoteen ja esittää kysymyksen siitä, mikä on vähälevikkisen kirjallisuuden asema suurimmassa kirjallisuustapahtumassamme.

”Koemme että Helsingin kirjamessuilla runous on siivottu nurkkaan”, Poesian myyntivastaava Sirpa Kyyrönen toteaa.

Helsingin kirjamessujen status maan suurimpana kirjallisuustapahtumana on ongelmallinen. Kustantajat osallistuvat messuille kirjamyynnin ohella näkyvyyden takia. Kirjamessut ovat käytännössä maksettua markkinointinäkyvyyttä ja ostettua tilaa; iso osa osallistujista ei saa messuista edes omiaan takaisin.

”Jos kirjamessuilla ei ole tarjota runoudelle ohjelmapaikkoja, emme saavuta sitä näkyvyyttä, josta kustantajana maksamme kalliita osallistumis- ja osastokuluja”, Kyyrönen summaa.

Koemme että Helsingin kirjamessuilla runous on siivottu nurkkaan


”Haluaisin nähdä prosaistit, runoilijat ja esseistit keskustelemassa samalla lavalla. Tärkeät keskustelunaiheet eivät asu ainoastaan romaaneissa ja tietokirjoissa. Kirjallisuuspuhe monipuolistuisi lajien vuorovaikutuksesta”, ehdottaa Poesian hallituksen puheenjohtaja Pauliina Haasjoki.

Haasjoen mielestä on ymmärrettävää, että messuorganisaatio pyrkii huolehtimaan kävijämääristä tarjoamalla ohjelmaa, jonka tiedetään kiinnostavan yleisöä. ”Siitä huolimatta pitäisi uskaltaa tarjota sellaisia keskusteluja ja esiintymisiä, jotka voisivat olla yleisölle uusi kiinnostuksen kohde. Jotakin, mikä ei välttämättä edes muistuta mitään aikaisempaa. Siihen pitäisi olla tämän mittaluokan tapahtumassa varaa. Myös pienet yleisöt ovat arvokkaita ja jopa elintärkeitä kirjallisuudelle.”

Tärkeät keskustelunaiheet eivät asu ainoastaan romaaneissa ja tietokirjoissa.


Viime aikoina on puhuttu paljon runouden kriisistä ja sen kustantamisen hankaluudesta. Osuuskunta Poesia on järjestänyt kustannustoiminnan ohella muun muassa ohjelmallisia popup-runokirjakauppoja Runoalue-nimen alla, jotta asiakaskunnalla olisi mahdollista kosketella runokirjoja käsin ja löytää itselle uusia kirjoittajia ja runouksia, mikä ei välttämättä ole samalla tavalla mahdollista esimerkiksi verkkokauppaympäristössä. Runoalueen laaja ja laadukas teosvalikoima on kerännyt kiitosta yleisöltä.

Vastuu runouden kustantamisen kannattavuudesta jakautuu väistämättä monille harteille: niin lukijan, kirjoittajan, kustantajan, median, tapahtumajärjestäjän kuin kirjakauppiaankin. “Listaa voisi jatkaa kirjastojen hankintapolitiikasta opetussuunnitelmiin ja edelleen kulttuuripoliittisiin rakenteisiin”, Kyyrönen sanoo.

Kirjamessut ovat monelle ainoa elävä kosketuspinta nykykirjallisuuteen, ja se miltä kirjallisuus messuilla näyttää tarkoittaa monelle sitä mitä kirjallisuus on.

Messuviikolla Poesia keskittyy vastaanottamaan syksyn uutuusteoksia painosta, juhlimaan syysjuhliaan Jyväskylän Vakiopaineessa sekä osallistumaan muiden tahojen kutsumana kirjamessuohjelmaan.

 


ALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALEALE